IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM отчете по-добри от очакваното приходи от продажби и запази прогнозата си

Компанията се раздели с част от бизнесите си, за да се фокусира в няколко конкретни области

10:41 | 26.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

International Business Machines (IBM) отчете по-добри от очакваното приходи от продажби и потвърди годишната си прогноза, което предполага, че фокусът на компанията върху софтуера и хибридните облачни услуги се отплаща, пише Bloomberg.

Приходите от продажби за третото тримесечие са нараснали с 4,6 на сто до 14,8 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите беше за 14,7 млрд. долара. Освен това IBM потвърди, че годишните ѝ приходи от продажби ще се повишат с 3-5%, а свободният ѝ паричен поток ще е около 10,5 млрд. долара.

Като част от своята трансформация, през последните години IBM се отказа от своя бизнес за управление на инфраструктура, метеорологичното си звено и здравния бизнес. През август компанията завърши придобиването на фирмата за софтуерно управление Apptio за 4,6 млрд. долара. Преди резултатите анализатори изразиха опасения, че ако икономиката е непредсказуема, това ще навреди на консултантския отдел на IBM. Подразделението отчете 5 млрд. долара приходи от продажби за тримесечието, което се оказа малко под прогнозата за 5,1 млрд. долара, очаквана от анализаторите.

Голяма част от това се дължи на засилването на американския долар, тъй като много от клиентите на консултантския бизнес на IBM се намират в чужбина, твърди главният финансов директор Джим Кавано. Поведението на тези клиенти не се е променило особено от началото на годината, допълва той.

Приходите от софтуер – ключово бизнес звено за IBM, са се увеличили със 7,8% до 6,3 млрд. долара. Придобитата от компанията Red Hat записа 9% ръст, поредно сравнително бавно тримесечие за бизнеса, който някога редовно се радваше на 20% ръст всяко тримесечие. Като се изключат някои елементи, печалбата е достигнала 2,20 долара на акция през периода до 30 септември, спрямо средна прогноза за 2,12 долара на акция.

Забавянето на консултантския бизнес и Red Hat подсказва за натиск върху дискреционните корпоративни разходи за технологии, пише Анураг Рана от Bloomberg Intelligence. „Вярваме, че предизвикателствата пред консултантския сегмент ще се засилят през четвъртото тримесечие, на фона на все по-големите опасения за влошаване на геополитическото положение“.

През май IBM обяви, че пуска платформа за големи компании, на която те могат да обучават и използват модели с изкуствен интелект. Гигантът разчита на наследството на Watson, за да се опита да се открои в препълненото поле за инструменти с изкуствен интелект.

Валутните движения повлияха на резултатите на IBM с около 250 млн. долара, включително в консултантския бизнес. Обменните курсове може да струват около 1% от ръста на приходите за цялата година, казаха от компанията.

Цената на акциите записа 1,5% ръст по време на следборсовата търговия, след като преди това завърши сесията на ниво от 137,08 долара в Ню Йорк. IBM пропусна ралито на технологичните книжа, като собствените ѝ акции се разделиха с 2,7% от стойността си от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още