IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли сливането на Broadcom и VMware да стане жертва на технологичната война на САЩ и Китай?

Историята вече познава няколко големи сделки, които се провалиха по този начин

21:29 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Broadcom и софтуерният разработчик VMware обявиха, че сливането им за 61 млрд. долара е на път да бъде финализирано преди крайния срок през ноември. Изявлението имаше за цел да послужи за успокоение на инвеститорите в момент, в който Китай отлага разглеждането на сделката, пише Bloomberg.

В съвместното си изявление от днес двете компании не казаха колко близо са до получаването на одобрение от китайските регулатори – поредното голямо препятствие пред завършването на споразумението. Все пак двете изтъкнаха, че няма „правна пречка“ за приключването на сделката съгласно разпоредбите на САЩ относно сливанията. Споразумението между компаниите изтича на 26 ноември. До миналия месец те твърдяха, че очакват да приключат процеса до 30 октомври.

Сливането на американския производител на чипове и компанията за облачен софтуер – една от най-големите технологични сделки в историята – може да се превърне в поредната жертва на засилващата се битка между САЩ и Китай за технологично господство. Наскоро Вашингтон затегна ограниченията за износ, целящи блокиране на достъпа на Пекин до модерни полупроводници. Междувременно има сигнали, че нов смартфон, разработен от китайската Huawei Technologies, използващ модерен чип, е свързан с по-ниски продажби на серията iPhone 15 на Apple в Китай.

Китайските регулатори попречиха на няколко големи сливания през последните години, като протакаха одобренията, които се изискват, тъй като страната е най-големият купувач в света на много продукти, включително полупроводници. Един от последните такива примери е свързан с Intel, която се отказа от опита си да придобие Tower Semiconductor за 5,4 млрд. долара, след като не успя да получи одобрение навреме.

Миналата година DuPont de Nemours се отказа от предложеното придобиване на Rogers за 5,2 млрд. долара, след като също не успя да получи своевременно разрешение от Пекин. През 2018 г. базираната в САЩ Qualcomm оттегли оферта на стойност 44 млрд. долара за покупката на нидерландския производител на чипове NXP Semiconductor след проточен преглед на споразумението от Китайската държавна администрация за пазарна регулация.

Broadcom и VMware днес посочиха, че сделката им вече е получила зелена светлина на други големи пазари, включително в Европейския съюз, Обединеното кралство, Южна Корея и Япония. По-рано Financial Times писа, че на антимонополните регулатори в Китай може да им отнеме повече време, за да одобрят сделката, като се има предвид затягането на американските санкции. Новината изпрати цената на акциите под тази от офертата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още