IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова присъда грози лидера на Samsung

Председателят на технологичния гигант е обвинен в счетоводни измами и манипулиране на цените на акциите

15:12 | 17.11.23 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Председателят на Samsung Electronics Лий Дзи Юн отрече да е извършил нередности, след като южнокорейските прокурори поискаха да бъде осъден на пет години затвор по обвинения в счетоводни измами и манипулиране на цените на акциите, включително чрез сливане на дъщерни дружества на Samsung за 8 млрд. долара през 2015 г., предава Ройтерс.

Изслушването му беше част от последното съдебно заседание на по-ниска инстанция преди решение, което се очаква до месеци и с което ще се сложи край на процес, продължил три години.

Това е поредното дело срещу Лий, който беше помилван след по-ранна осъдителна присъда, а миналата година затвърди лидерската си позиция в Samsung като изпълнителен председател.

По време на изслушването днес в Централния окръжен съд на Сеул прокурорите обвиниха 55-годишния Лий и други бивши ръководители на компанията в нарушаване на Закона за капиталовите пазари, за да направят възможно сливането през 2015 г., което помогна на Лий да поеме по-голям контрол върху ключова част от групата – Samsung Electronics.

Прокурорите призоваха Лий да бъде осъден на пет години затвор за предполагаемото му участие в сливането на филиалите на групата Samsung C&T и Cheil Industries, подозирайки манипулации в цената на акциите и други неправомерни действия, които са помогнали на обвиняемите да спечелят за сметка на миноритарните инвеститори.

„Обвиняемите подкопаха основата на капиталовия пазар, за да улеснят наследяването от страна на лидера“, посочват от прокуратурата. „Те злоупотребиха с правомощията, предоставени от компанията и акционерите, за сметка на личните интереси на лидера на групата и злоупотребиха с изключителен дисбаланс на информацията“.

Лий и директорите отричат да са сторили нещо нередно, посочвайки, че процесите на сливане и счетоводство, които прокурорите оспорват, са част от нормалните управленски дейности.

„Никога не съм имал предвид личните си интереси в хода на сливането“, коментира Лий пред съда.

„Никога не ми е минавало през ума да навредя на други акционери, за да увелича дела си. Аз и другите обвиняеми смятахме, че сливането ще помогне и на двете компании. Мислех, че ще отговори на изискванията на обществото управлението да стане прозрачно и опростено“.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още