IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu обеща повече инвестиции в изкуствен интелект

Китайската компания успя да надмине очакванията за приходите си

22:12 | 21.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският технологичен гигант Baidu успя да надмине прогнозите за приходите си за третото тримесечие и потвърди ангажимента си да инвестира в изкуствен интелект, за да засили бъдещия си растеж, предава Ройтерс.

Силното представяне на собственика на най-голямата китайска търсачка беше подкрепено от скока на рекламните приходи, докато китайската икономика показва знаци на възстановяване.

Приходите за тримесечието, завършило на 30 септември, са достигнали 34,45 млрд. юана (4,72 млрд. долара), в сравнение с прогноза на анализаторите за 34,33 млрд. юана по данни на LSEG.

Китайската икономика се очаква да нарасне с 5,4% тази година, обяви Международният валутен фонд по-рано този месец, ревизирайки нагоре по-ранната си прогноза за 5% растеж. Това накара компаниите да харчат повече за онлайн реклами.

Листнатите в САЩ акции на Baidu записаха минимален ръст преди началото на борсовия ден.

През последните години Baidu се фокусира все повече върху изкуствения интелект, създаването на автономни превозни средства и инвестира значително в генеративния изкуствен интелект, който може да създава текстове, изображения и друго съдържание.

Миналия месец Baidu представи най-новата версия на своя модел за генеративен изкуствен интелект Ernie 4.0, посочвайки, че неговите възможности съответстват на тези на модела GPT-4 на OpenAI.

Главният финансов директор на Baidu Жун Луо заяви, че фирмата ще продължи да приоритизира инвестициите в изкуствен интелект, особено в генеративен и в различни модели, за да даде тласък на растежа си. „Ще постигнем това с категоричен фокус върху ефективността и стратегическото разпределение на ресурсите“, коментира Луо.

За разлика от китайските технологични играчи Alibaba и Tencent, които отчетоха финансовите си резултати миналата седмица, Baidu не спомена влиянието на засилващите се експортни ограничения на САЩ и ефекта им върху облачния бизнес на компанията.

Миналата седмица Alibaba отложи плана си за листване на облачното си звено, цитирайки като причина несигурността, създадена от рестрикциите. Ограниченията включват забрана на Nvidia да продава модерни чипове с изкуствен интелект към китайски клиенти.

По-рано този месец Ройтерс писа, че през август Baidu е направила поръчки за произведени в Китай чипове с изкуствен интелект, дело на Huawei, в очакване Вашингтон да затегне ограниченията за износа. Baidu не е отговорила на запитването за коментар.

Приходите на компанията от онлайн маркетинг са нараснали с 5 на сто през третото тримесечие, достигайки 19,7 млрд. юана.

През периода Baidu отчете коригирана нетна печалба от 7,27 млрд. юана, или с 23% над сумата от 5,89 млрд. юана, обявена за същия период година по-рано.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още