IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba затвори лаборатория за квантови изчисления, за да държи разходите под контрол

Компанията ще дари своето оборудване на университета „Джъдзян“ в Ханджоу, където се намира централата ѝ, споделя говорител

13:54 | 27.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Alibaba Group Holding Ltd. затвори изследователската си лаборатория за квантови изчисления - знак, че китайският оператор за електронна търговия и облачни услуги обмисля още съкращения, за да подкрепи финансовото си представяне, съобщава Bloomberg.

Компанията ще дари своето оборудване на университета „Джъдзян“ в Ханджоу, където се намира централата ѝ, споделя говорител. Затварянето на лабораторията ще доведе до загуба на около 30 служители, като на някои от тях Alibaba може да помогне да намерят позиции в същия колеж, изтъква източник, запознат с въпроса.

Китайският лидер в електронната търговия се намира в разгара на реорганизация, ръководена от Джоузеф Цай и Еди Ву, две доверени лица на съоснователя Джак Ма. По-рано месец двамата обявиха, че спират дългоочакваното отделяне и листване на подразделението за облачни услуги - обрат, който предизвика спекулации за други промени в дългосрочните планове на Alibaba.

Преди това изненадващо решение фирмата беше в процес на сложно преструктуриране, което щеше да раздели компанията на различни дружества, свързани с търговия, развлечения и логистика.

Миналата седмица Цай и Ву предприеха първите стъпки към обновяване на подразделението за облачни услуги, което се конкурира с фирми, подкрепяни от държавата. Компанията назначи трима нови ръководители, които да оглавят основните бизнес линии в рамките на Alibaba Cloud, отговарящи директно на главния изпълнителен директор Ву.

Академията DAMO, която самият Ма основа с много шум през 2017 г., трябваше да бъде подразделението на Alibaba за изследване и предоставяне на авангардни технологии. Академията се фокусира върху различни области като метавселена, роботи и дизайн на полупроводници.

Китайските медии първи съобщиха за затварянето на лабораторията. За да запази контрол върху разходите, Alibaba съкращава своята работна сила от 2022 г. насам, като премахна повече от 30 хил. служители през последните тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още