IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма призова Alibaba да промени курса си

Акциите на Alibaba се търгуват близо до най-ниската си стойност тази година

22:02 | 29.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Джак Ма призова Alibaba Group Holding да коригира курса в изненадваща вътрешна бележка, в която милиардерът говори за фундаментална промяна в компанията, която съоснова преди десетилетия, пише Bloomberg.

Ма, който от 2020 г. насам почти не участва в ежедневните дейности на компанията, изуми служителите в сряда, като отговори на публикация на един от тях във вътрешния форум на Alibaba. В краткото си съобщение предприемачът похвали решенията, взети през последните години от PDD Holdings, за да грабне пазарен дял от китайския лидер в онлайн търговията. Но Ма е убеден, че Alibaba ще се промени и ще „коригира курса си“, посочва той в публикация, цитирана от източник на Bloomberg, който я е видял.

Акциите на Alibaba, някога най-големият кандидат на Китай да се превърне в компания за трилиони долари, се търгуват близо до най-ниската си стойност тази година. Компанията се бори както с вътрешни, така и с външни сътресения, докато по-слабото от очакваното икономическо възстановяване и нововъзникващи конкуренти като PDD и ByteDance подкопават доминиращия ѝ някога онлайн бизнес с търговия на дребно.

„Всяка голяма компания се ражда през зимата“, коментира милиардерът. „Докато ерата на изкуствения интелект в онлайн търговията набира сили, това е възможност за всички, както и предизвикателство“.

Тази година компанията претърпя серия от катаклизми, като се започне с обявяването на план за разделяне на корпорацията на шест по-малки части. Тогавашният главен изпълнителен директор Даниел Джан се оттегли и компанията привлече двама дългогодишни довереници на Ма, Джоузеф Цай и Еди У, за да управляват групата. Месеци по-късно двамата обявиха, че отлагат дългоочакваното отделяне и листване на облачното ѝ подразделение на стойност 11 млрд. долара - зашеметяващ обрат, който постави под въпрос бъдещата посока на компанията. Представител на Alibaba не е отговорил на запитванията за коментар.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още