IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективният алтруизъм има проблем със "Сам"

Новото движение се сблъска със силен отпор в лицето на Сам Алтман, след като понесе щети от краха на компаниите на Сам Банкман-Фрийд

11:02 | 02.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През една декемврийска вечер, в малък бар в Ню Йорк се разпалва разгорещен дебат между събралите се хора относно морала и бъдещето на човечеството. Местната общност от ефективни алтруисти чества завършека на годината.

Но всъщност има ли какво да празнуват?

Защото за втори път от толкова много години човек на име Сам е част от необикновена технологична история, подкопавайки философията на ефективните алтруисти. Не, този път не става въпрос за криптопрестъпника Сам Банкман-Фрийд, а за „суперзвездата“ от света на изкуствения интелект Сам Алтман, пише Bloomberg.

Това все пак беше една интересна година за онези, които наричат себе си ефективни алтруисти – залагащи на философия, която се превърна от правене на добро в генериране на възможно най-много пари, които да се предоставят за благородни каузи.

След като придоби голяма популярност чрез книгата си, съоснователят на движението „Ефективен алтруизъм“ Уилям Макаскил стана свидетел на сериозно разклащане на устоите на своето проповедничество с краха на Банкман-Фрийд. Криптопредприемачът бе един от най-разпознаваемите поддръжници на това движение.

След като империята на Банкман-Фрийд се срина, Макаскил замлъкна.

Но срещите на ефективните алтруисти продължават и фокусът за мнозина остава върху това как да направят най-доброто за света. Това е основната тема на разговора в бара по-рано този месец, докато присъстващите похапват веган закуски и пият бира.

Рейчъл Уудард няма желание да говори за двамата предприемачи с името Сам. Тя живее в квартал Бушуик в Бруклин, в къща с осем приятели от същото движение и казва, че понякога е съкрушена, опитвайки се да реши как да направи най-доброто за света. Тя се включва в проекта "80 000 часа" – посвещавайки толкова време за решаване на най-належащите проблеми в света – но не е сигурна дали ролята ѝ наистина оказва максимално въздействие.

Хората в тази група са особено загрижени за животните - месната промишленост и фабричното животновъдство. В други части на групата се обсъжда заплахата от изкуствения интелект.

Напрежението между ефективните алтруисти, които заемаха места в борда на OpenAI и които уволниха Алтман като главен изпълнителен директор, и самия Алтман, който е по-скоро оптимист относно ИИ, нанесе нов удар на движението. Алтман спечели тази битка, като се върна на ръководния пост и отстрани по-голяма част от борда.

След сагата Винод Косла, милиардер и инвеститор в OpenAI, написа публикация в социалната мрежа X (Twitter), осмивайки „неинформираната, погрешно приложена религия на ефективните алтруисти срещу истинска визия за ИИ“. Професорът от Харвардския университет Стивън Пинкър междувременно определи движението като „култ“, който е изгубил пътя си.

И така, какво да кажем за тези предполагаеми членове на култа? Е, много от тях все още се тревожат за ИИ.

Гарисън Лавли, ентусиазиран член на движението, носещ риза с хавайски мотиви, посочва статия, която пише, за пренебрегваните рискове от ИИ. Той продължава да описва колко необикновени са последните няколко години за ефективните алтруисти и как това го кара да се чувства като един от първите служители на компания еднорог – изобилието, медийното внимание, набраните пари.

Някои от присъстващите признават, че са разочаровани от обратната реакция срещу тях, задвижвана от група, наричаща себе си ефективни акселератори, но най-вече те са идеалисти, които се стремят да създадат по-добро бъдеще - ако роботите не ни убият преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 3 месеца
не съм виждал богат алтруист... но всеки има нужда от своята индулгенция и е склонен да измисля кви ли не глууупости за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още