IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията в технологичния сектор продължават с Discord и Amazon

Началото на 2024 г. е белязано от раздялата на технологичните гиганти с част от техните служители

11:57 | 12.01.24 г.
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Discord ще освободи 17% от работната си сила, което се равнява на 170 служители, потвърди говорител на компанията пред CNBC.

Discord, която предлага популярна услуга за изпращане на съобщения, използвана от геймърите, през август премахна около 40 работни места и се присъедини към нарастващ списък от компании, които обявяват съкращения в началото на тази година.

Главният изпълнителен директор на Discord Джейсън Ситрън пише във вътрешна корпоративна бележка, че съкращенията са необходими, за да може Discord да стане по-ефективна след бума в наемането на кадри през 2020 г., пише The Verge, която първа съобщи за плановете на компанията. Към август в Discord са работили 870 служители, сочат данни от PitchBook.

Discord беше оценена на около 15 млрд. долара през 2021 г. в разгара на технологичния бум. Пазарът на високорискови технологии се сви значително през 2022 г., след като ускоряващата се инфлация и нарастващите лихвени проценти засегнаха растежа и направиха капитала по-скъп.

За разлика от платформи като Meta и Snap, Discord не разчита на онлайн реклама. Вместо това се поддържа от абонати, които плащат месечна такса за допълнителни функции, като възможността за ползване на видео функции с висока разделителна способност. През октомври компанията пусна онлайн пазар, който позволява на потребителите да купуват дигитални аватари и други виртуални стоки, за да персонализират своите акаунти.

Съкращенията са една от водещите теми в технологичния свят от началото на 2024 г.

Звеното за аудиокниги на Amazon – Audible, обяви, че ще се раздели с 5% от своите служители, в опит да се превърне в „по-компактна и по-ефективна“ организация, разкри в бележка от четвъртък главният изпълнителен директор на подразделението Боб Кариган. По думите му това ще позиционира звеното „към продължаващ успех“. Вчера стана ясно, че Amazon ще съкрати стотици работници в звената Amazon Prime Video, MGM Studios и Twitch.

Amazon придоби Audible – услуга за аудиокниги и подкасти – през 2008 г. за около 300 млн. долара. Бизнесът остана до голяма степен независим след тази сделка, но изглежда не е застрахован от по-големите съкращения в компанията.

От своя страна, компанията майка на Google – Alphabet, съкрати стотици служители, за да се фокусира върху „най-големите си продуктови приоритети“, обяви говорител.

По-рано тази седмица Unity Software каза, че ще се раздели с 25% от работната си сила, а компанията за сигурност Trend Micro – с 2% от служителите си по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още