IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix инвестира 5 млрд. долара за излъчване на събития на федерацията по кеч

Така стрийминг платформата прави сериозен залог в излъчването на събития на живо

17:07 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Netflix Inc. придоби изключителните права за излъчване на телевизионното шоу "Първична сила" (Raw) на Световната федерация по кеч (World Wrestling Entertainment, WWE), както и за други програми на организацията, отбелязвайки първото голямо пренасочване на стрийминг услугата към събития на живо, съобщава Bloomberg.

Стрийминг гигантът се е споразумял да плати 5 млрд. долара за излъчване на събитията на WWE в рамките на 10 години, споделят източници, запознати с условията на сделката. Това представлява над 30% ръст спрямо текущите разходи за излъчване на Raw.

За момента от Netflix не коментират придобивката.

Raw ще се излъчва по Netflix в САЩ, Канада, Латинска Америка и други международни пазари, стартирайки в платформата през януари 2025 г., след изтичането на вътрешното споразумение на WWE с Comcast Corp. Компанията също така ще излъчва изключително извън САЩ всички шоута на WWE и специални предложения, включително Smackdown и NXT, както и събития на живо с доплащане за гледане като Wrestlemania, SummerSlam и Royal Rumble. Събитията с доплащане ще бъдат включени без допълнителни разходи за клиенти на Netflix.

Акциите на TKO Group Holdings Inc., която притежава WWE, поскъпват с 19% час преди старта на редовната търговия в Ню Йорк. Конгломератът ще включи бившия кечист и актьор Дуейн „Скалата“ Джонсън към своя борд, става ясно от борсов документ.

След като привлече повече от 200 милиона клиенти, предлагайки филми и сериали, Netflix сега се ангажира да предлага седмично три часа борба на живо от следващата година. Компанията се надява, че сделката ще привлече към нейните потребители милиони лоялни зрители на WWE и ще даде тласък на новия ѝ план, поддържан от реклами. Netflix се насочи към събития на живо през последната година, излъчвайки специална комедия на живо, както и голф мач, но това е първата дългосрочна сделка за компанията от този тип.

Програмата на WWE е поредната от света на събитията на живо, която преминава от кабелна телевизия към стрийминг. Ultimate Fighting Championship, който също е собственост на TKO, предлага много от своите мачове на ESPN+, докато Националната футболна лига продаде на Amazon.com Inc. правата на Thursday Night Football.

Въпреки че WWE не е точно спорт – голяма част от случващото се на ринга следва предварително написан сценарий – предаванията ѝ привличат както публика на живо, подобно на спортно събитие, така и милиони хора пред екраните. Raw е най-гледаната от програмите на WWE с около 1,5 млн. зрители на шоу. Предаването дебютира през 1993 г. и представлява трамплин за бъдещите филмови звезди Дуейн Джонсън и Джон Сина.

„Като комбинираме нашия обхват, препоръки и фенове с WWE, ще можем да доставим повече радост и стойност за тяхната публика и нашите членове“, споделя главният директор по съдържанието на Netflix Бела Баджария. Компанията също така е лицензирала правата върху документалните филми и оригиналните сериали на WWE.

Comcast плаща около 265 млн. долара годишно за правата върху Raw, като собственикът на NBCUniversal миналата година придоби правата върху Smackdown за около 287 млн. долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още