IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се насочва към централизирано управление на радиочестотния спектър

Изпълнителната власт в ЕС също така планира да разшири съществуващите правила, за да включи Big Tech в опит да обнови европейския телекомуникационен пазар

22:10 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) разглежда възможността да управлява радиочестотния спектър като част от обновяването на европейския телекомуникационен пазар, както и да разшири съществуващите правила, за да включи големите технологични компании, Big Tech, и да осигури равни условия за телекомуникационните оператори, съобщава Ройтерс, цитирайки изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС).

Комисията изтъква, че заинтересованите страни имат време до 30 юни да предоставят обратна връзка за нейните предложения, наречени пакет за свързаност.

По-рано ЕК заяви, че са необходими повече от 200 млрд. евро от публичния и частния сектор за внедряване на 5G и широколентов достъп в блока.

Ревизията може да включва „по-хармонизиран подход към процедурите за предоставяне на разрешителни на телекомуникационните оператори, по-интегрирано управление на ниво ЕС за спектъра и възможни промени в политиката за достъп на едро“, изтъкват от Брюксел.

ЕК добавя, че може да „преосмисли обхвата на приложение и целите на настоящата регулаторна рамка“.

По-рано еврокомисарят отговарящ за антитръстовата политика в блока, Маргрете Вестагер, отхвърли всякакви предположения, че ще разхлаби правилата за сливания и придобивания в телекомуникационния сектор, като каза, че създаването на централизирана база данни за управление на спектъра и премахването на други бариери ще бъде от по-голяма полза за индустрията.

Вестагер посочи, че правилата на ЕС пречат на телекомуникационните компании да сключват сделки за сливания, тъй като проблемът е по-скоро в различния набор от правила в 27-те страни членки на блока.

Тя изтъкна, че от гледна точка на политиката няма нищо, „което да пречи на телекомите да се консолидират през граница“.

„Причината, поради която не го правят, не е заради пречките в лицето на конкуренцията... по-вероятно е това да е бремето от необходимостта да се справят с различни регулации. Всичко това, разбира се, прави (ЕС) по-малко икономически привлекателен“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още