IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа изостава много в технологиите

Старият континент е изправен пред секторен проблем, който обаче може да се разпространи, ако не се вземат мерки

08:42 | 03.03.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В последния си годишен отчет американската Nvidia, основният доставчик на AI полупроводници (за изкуствен интелект), дори не си направи труда да оповести приходите си в Европа. Това говори за по-широка тенденция, пише за Financial Times Ян Коатанлем, съосновател на GlassView.

Днес инвестициите в технологични изследвания и разработки в Европа са само една пета от тези в САЩ и половината от тези в Китай. Инвестициите в AI са около 50 пъти по-високи в САЩ, отколкото в Европа. Европейският технологичен сектор изостава от своите конкуренти с тревожен темп. Как стигнахме до тук, се пита Коатанлем.

Последната вълна от съкращения на работна ръка в технологичния сектор отразява някои от ключовите структурни слабости на европейския модел. Преструктурирането в Европа отнема много повече време и струва много повече, отколкото в САЩ, което възпрепятства AI инвестициите.

В САЩ Microsoft освободи 10 000 служители през януари 2023 г. и отчете разходи за обезщетения, свързани с това, от 800 милиона долара, или 80 000 долара на човек. Разходите ѝ за преструктуриране са еквивалентни на заплатите за почти 6 месеца. С технологичния предприемач Оливър Косте открихме, споделя авторът, че съответните цифри са малко над 4 месеца за Meta, 7 месеца и половина за Google и 3 месеца за Twitter.

Мощното преструктуриране улеснява мощното ново ускорение. Революционният успех на чатбота ChatGPT предизвика незабавни реакции. Microsoft оптимизира работната си сила и инвестира 10 милиарда долара в OpenAI и повече в собствената си AI инфраструктура. Meta замрази усилията си в областта на метавселената, уволни 20 000 служители в рамките на няколко месеца и увеличи инвестициите си в AI до 37 милиарда долара тази година. Предизвикана относно доминацията си в онлайн търсенето, Google спря големи проекти, съкрати 12 000 служители и ускори AI, като повиши инвестициите си в научноизследователска и развойна дейност до 45 милиарда долара през 2023 г.

В Европа трите технологични лидера - Nokia, SAP и Ericsson - също обявиха планове за преструктуриране. Въпреки че резкият спад в миналогодишните продажби на Nokia, най-големият европейски инвеститор в технологии, изискваше незабавни действия, компанията няма да изпълни плана си преди 2026 г. поради трудовите разпоредби в Германия, Франция и Финландия.

SAP, софтуерният лидер в Европа, не може да реагира много по-бързо и в същото време може да инвестира в AI само 500 милиона евро годишно, в сравнение с десетките милиарди, инвестирани от американските технологични гиганти.

Сложността на преструктурирането в Германия може например да бъде илюстрирана от двугодишния план, обявен през октомври от Volkswagen. Автомобилният производител заяви, че планът все още изисква одобрение от неговия работнически съвет, който гарантира работни места за работниците до средата на 2025 г.

"Преструктурирането има повече значение в технологичния, отколкото във всеки друг сектор. Защо? Просто защото инвестициите в авангардни технологии са по-рискови. Не е необичайно да се наблюдават нива на неуспех от 80%", пише съоснователят на GlassView.

Последствията са дълбоки. Както Косте показва в книгата си „Европа, технологии и война“, инвестициите, които се считат за печеливши в САЩ, не са популярни в Европа, точно поради липсата на евтини и бързи възможности за преструктуриране в големите компании.

На по-макро ниво тази констатация се потвърждава от проучване на McKinsey, което показва, че големите европейски компании са много по-малко печеливши от техните американски аналози и че 90% от тази разлика може да се припише на индустриите, създаващи технологии.

Технологичния сектор е непредсказуем, революционен и волатилен. С по-високи разходи за обезщетения при съкращения на персонал и по-дълги забавяния, разходите за адаптация в Европа са около 10 пъти по-високи, отколкото в САЩ. След десетилетия на по-голяма гъвкавост, американските компании имат финансите да инвестират в AI; европейските компании просто не могат да се сравняват.

AI задвижва настоящата индустриална революция, точно като парната машина през 19-ти век и двигателя с вътрешно горене през 20-ти. Глобалните инвестиции в AI инфраструктура се очаква да достигнат около 150 милиарда долара през 2024 г., основно водени от САЩ и Китай. В контраст, в Европа успяхме да идентифицираме инвестиции на стойност само няколко милиарда долара както от технологични лидери, така и от стартиращи компании. Не трябва да се позволява тази разлика да се запази.

Други фактори също могат да обяснят европейските трудности в технологиите - пазарна интеграция, размер на пазара, финансиране, регулиране и дори култура. Но никой от тези фактори не попречи на появата на европейски лидери в зрели индустрии с по-нисък риск като автомобилостроенето или аеронавтиката. Изправени сме пред специфичен технологичен проблем, който бързо ще проникне във всички сектори, ако не сме внимателни.

Решение, което не застрашава европейския социален модел и което би могло да бъде много ефективно, би било реформирането на законите за защита на заетостта за заплати над висок праг. Това, повече от всичко друго, може да помогне за връщането на Европа в челните редици на иновациите, завършва Коатанлем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 месец
До: khao туй е ясно, ти разкажи как европата е люлка на технологиите и останалите и дишат прахоляака. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 1 месец
До: 0pk всички не, но ти си невероятно тъъъъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
mr. Yoda
преди 1 месец
Кухия сега фърга гюбеци - нали е празник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
0pk
преди 1 месец
Какъв обрат в сюжета! Ех че го няма кухича, да обясни на всички колко са тъъъпи да вярват в подобна копеечна пропаганда. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
Умерен
преди 1 месец
Така е европа сама се превърна във васал на САЩ, жалко но факт. Лошото е че ще затъва все повече в тая зависимост и вече толкова е изостанала от съвременните технологии, че ще е васал или наСАЩ или на Китай, нещо като България единствено може да избира на кого да е васал на западна европа или на Русия. Да е свободна и независима, може да е само в мечтите на някой слабоумен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още