IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студената война носи важни уроци за изкуствения интелект

Международното сътрудничество може да ограничи битката за господство при най-амбициозната днешна технология

13:36 | 15.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шефът на НАСА Бил Нелсън смята, че светът се намира в нова „космическа надпревара“. Голяма част от елита в областта на национална сигурност, както и много технологични лидери са на мнение, че също така сме в „надпревара при изкуствения интелект (AI)“. Комбинацията изглежда плашеща – призракът на Студената война при първото твърдение със сигурност преследва истински вярващите във второто. Но извличайки поуки от онази епоха, не трябва да се спираме на иновациите, които изпратиха човек на Луната, а по-скоро на международните правни и дипломатически постижения, които гарантираха, че това няма да се превърне във война, пише за Financial Times Верити Хардинг, директорка на проект за AI и геополитика в Университета Кеймбридж.

Смелата визия на президента Джон Кенеди за изследване на космоса започна като пропаганден трик, предназначен да покаже американската мощ. Но след кубинската ядрена криза Кенеди, ястребът от Студената война, в крайна сметка насочи амбициите си към държавническо мислене.

Само седмици преди смъртта си, в забележителна реч пред ООН, той провъзгласи „ново пространство за сътрудничество“ със Съветския съюз, посочвайки възможности „за по-нататъшни съвместни усилия“ в регулирането и дори „съвместна експедиция до Луната“. Вратата беше отворена за „проучване дали учените и астронавтите на нашите две страни – всъщност от целия свят – могат да работят заедно в завладяването на космоса, изпращайки някой ден през това десетилетие на Луната не представители на една единствена страна, а на цялата планета".

Обратният завой беше обяснен от неговия съветник, историка Артър Шлезинджър-младши. Ходът беше значима оферта към СССР и - най-важното - показа на света, че Кенеди е отдаден на мира. Това му спечели подкрепа, която направи възможно, два месеца по-късно, единодушното приемане на девет правни принципа, установяващи набор от норми, които поставиха основите на Договора на ООН за космоса от 1967 г. Той обяви космоса за „област на цялото човечество“.

Срещайки се в Сан Франсиско миналата година, президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин не успяха да постигнат значителен напредък в AI сътрудничеството - дори в най-екстремните му аспекти. Използването на изкуствения интелект (AI) като оръжие вече е налице, разработено и внедрено от национални държави и частни компании; лицевото разпознаване и автономните дронове, които някога бяха само теория, сега се използват в Украйна. Без предпазни мерки можем да видим как смъртоносните автономни оръжия продължават да се разпространяват.

Ако както политическите, така и технологичните лидери продължават да вярват, че има стратегическо предимство в поддържането на наратива за „надпреварата във въоръжаването“, каква е вероятността най-порочните научни резултати да бъдат смекчени и управлявани?

Договорът на ООН за космоса предполага, че сътрудничеството, колкото и слабо да е, е път напред. Той беше несъвършен - например не предвиждаше бъдеще, в което частни лица могат да притежават и управляват ракетни компании. Космосът остава милитаризиран до известна степен. Но успехът на договора се крие в самото му съществуване. Сключен по време на пика на геополитическото напрежение, той е изпълнен със задължения за консултиране и ангажиране с други държави. Договорът изрично свързва науката с глобалния проект на човечеството, заявявайки, че космическите иновации трябва да бъдат в полза на всички, и създава условия за мир в космоса, без да възпрепятства иновациите.

В резултат на това правителствата бяха в състояние да преследват сътрудничество в областта на телекомуникациите, науката за климата, споделените сензори и в Международната космическа станция. Намеренията, заложени през 1967 г., макар и по никакъв начин да не са всеобхватни или завършени, продължават и до днес. Д-р Бледин Боуен, глобален експерт по космическа политика и международни отношения, го нарече „един от най-успешните договори, създавани някога“.

AI, подобно на космоса в средата на 20 век, е нов авангард; това е празен лист за глобалните норми. Както в ранните дни на космическата надпревара, той се превърна в прокси за опортюнистични политици, амбициозни учени и ловки частни компании, всички нетърпеливи да го използват, за да преследват целите си. По-голямата част от AI разработването сега се базира на частни компании, а ООН не е толкова мощна, колкото преди. Но това не трябва да ни пречи да си представяме - и да изискваме - бъдеще за технологията, което е поне толкова вдъхновяващо и насърчаващо, колкото постиженията на онези, които ни отведоха до Луната.

Дори и без наложения наскоро експортен контрол САЩ вече имат огромно предимство, когато става въпрос за AI таланти, инвестиции и развитие. Онова, което техните политически лидери решат да направят с това предимство, ще бъде решаващо. Ограниченията, дори директните забрани, за определени видове оръжия винаги са били необходими. В случая на оръжия, базирани на AI, световните лидери не трябва да чакат да настъпи бедствие. Срещата в сърцето на Силициевата долина беше пропусната възможност. Всички трябва да се надяваме и Байдън, и Си да се поучат от своите предшественици от Студената война и да не пропуснат друг шанс, завършва Хардинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още