IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Parler се завърна в Google Play

Услугата беше свалена от магазина за приложения през януари 2021 г.

15:30 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Социалната мрежа Parler се завърна в магазина за приложения Google Play в петък, след като през януари 2021 г. беше отстранена заради нарушаване на политиките на платформата, след бунтовете в Капитолия в Съединените щати, пише Bloomberg.

Услугата, която се ползва от консерватори, които се оттеглиха от Twitter, обвинявайки го в политическа цензура, беше премахната от магазините за приложения на Apple и Google заради притеснения, че е помогнала за подклаждането на насилието в Капитолия. Parler се завърна в App Store през май 2021 г., но досега отсъстваше от платформата на Google.

Parler се е съгласила да направи промени по приложението си, за да модерира съдържани и да премахва публикации, които подкрепят насилието, обяви Google. Всички приложения в Google Play Store трябва да „включват засилени практики за модерация, които забраняват проблемно съдържание“, обяви компанията. Това включва система в приложението за съобщаване за нежелано съдържание, публикувано от потребителите, и премахването и блокирането на злоупотребяващи в услугата.

„Щастливи сме, че Parler се завръща в Google Play“, коментира Самюел Липоф, главен технологичен директор в Parler. Потребителите на Android по-рано можеха да свалят версия на приложението, налична извън Google Play.

Parler е част от нарастващата група от т.нар. алтернативни технологични сайтове, които имат за цел да дадат на консерваторите форум за споделяне на възгледи, които смятат, че са заглушени в масовите платформи. Но понякога приложенията не успяват да отговорят на обширната дефиниция на своите потребители за свобода на словото, като същевременно спазват правилата на Apple и Google.

Една от най-популярните такива услуги е Truth Social на Доналд Тръмп, която е налична в App Store на Apple от февруари, но все още не е допусната до Google Play. По-рано миналата седмица Google каза, че е уведомила Truth Social за „няколко нарушения на стандартните правила в тяхното текущо заявление за прием на приложението“. Освен това каза, че има проблеми с модерирането на генерираното от потребителите съдържание.

Trump Media & Technology Group, която стои зад Truth Social, заяви, че работи „добросъвестно“ по спазването на правилата на Google, „без компромиси в нашето обещание да бъдем убежище за свободата на словото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още