IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да обжалва съдебното решение срещу глобата върху Qualcomm

Според източници блокът не смята, че основанията му ще бъдат зачетени

16:56 | 29.08.22 г.
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Антимонополните регулатори на Европейския съюз няма да обжалват съдебното решение, което отменя глобата от 997 млн. евро на американския производител на чипове Qualcomm, тъй като ще бъде трудно висшият съд на блока да бъде убеден в основанията им, посочват източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Базираният в Люксембург Съд на Европейския съюз заяви, че процедурни нередности са засегнали правото на защита на Qualcomm, с което разкритикува остро работата на Европейската комисия по случая.

Съдиите също така отхвърлиха анализа на ЕК, че плащанията, извършени от Qualcomm към Apple, са антиконкурентни, тъй като регулаторът не е взел предвид всички факти по случая.  

Съдебното решение е сериозна стъпка назад за еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която наложи глоби в размер на милиарди евро на Google и започна разследвания срещу Amazon, Apple и Meta като част от действията ѝ срещу технологичните гиганти, или т.нар. Big Tech.

Европейската комисия, която може да обжалва пред Съда по правните въпроси на ЕС, е отказала да коментира въпроса.

В решението си от 2018 г. органът за защита на конкуренцията в ЕС заяви, че Qualcomm е платила милиарди долари на Apple между 2011 и 2016 г., така че компанията да използва само нейните чипове във всичките си бройки iPhone и iPad, като ходът цели блокирането на конкуренти като Intel.

Вестагер е изправена пред нов тест на 14 септември, когато Съдът на ЕС ще се произнесе по оспорването на Google срещу рекордната антимонополна глоба от 4,34 млрд. евро. Въпросното наказание беше наложено заради използването на операционната система Android по начин, вредящ на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още