IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отчете поредната най-висока за историята си печалба

Резултатите на концерна и коментарите на Тим Кук са знак, че компанията е успяла да овладее кризата с доставките

08:48 | 28.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Резултатите по сегменти

Компанията генерира приходи в размер на 71,6 млрд. щатски долара от своя водещ продукт - iPhone, което надхвърля прогнозите на Wall Street за 67,7 млрд. щатски долара. Това е с 9,2% повече от предходното тримесечие. Периодът на продажбите представлява първото пълно тримесечие на приходите от iPhone 13. По време на разговора с анализаторите Кук заяви, че цялата линия iPhone 13 е допринесла за силния ръст, и отказа да уточни дали Pro моделите са били по-силно представящи се от по-евтините версии.

Телефонът беше пуснат в продажба през септември, няколко седмици по-рано, отколкото iPhone 12 през 2020 г. Въпреки че iPhone 13 се считаше за скромна актуализация, потребителите, които искат да преминат към 5G услуга, са купували устройството.

„До края на тримесечието търсенето и предлагането бяха до голяма степен балансирани, а доставките в Китай бяха силни", заяви анализаторът на Bernstein Тони Саконаги в бележка преди публикуването на резултатите, цитиран от Bloomberg.

Ограниченията в доставките, които засегнаха линията iPhone 13 и други нови продукти, включително най-новите компютри Mac и Apple Watch, доведоха до забавяне на доставките с няколко седмици. В предишния отчет за приходите на Apple компанията заяви, че проблемите са ѝ стрували 6 млрд. долара от продажбите - и предупреди, че празничното тримесечие ще бъде още по-лошо. 

На този фон резултатите се почувстваха като облекчение за инвеститорите. Но не всичко е розово: продажбите на iPad са по-ниски от прогнозираните. След предходното тримесечие компанията заяви, че проблемите с доставките са засегнали този продукт особено силно. Япония също се оказва слабо място през последното тримесечие.

През първото тримесечие приходите от iPad са 7,25 млрд. долара, докато прогнозата беше за 8,1 млрд. долара. През тримесечието компанията пусна на пазара най-значителната актуализация на iPad mini в историята на продукта и незначително обновяване на най-евтиния си таблет, но имаше затруднения с осигуряването на достатъчно доставки за пазара. Главният финансов директор Лука Местри заяви, че дефицитът на iPad през тримесечието е бил "силно изразен", а Кук каза, че някои от ограниченията се дължат на преразпределянето на ключови компоненти на Apple към iPhone.

„Това е осмото ни тримесечие, в което отчитаме резултати в сянката на пандемията", каза Кук, „и макар да не мога да кажа, че става по-лесно, мога да кажа, че съм невероятно горд от начина, по който нашите екипи се сработиха“.

През първото тримесечие Apple генерира приходи от услуги в размер на 19,5 млрд. долара, което надхвърля очакванията на Wall Street за 18,6 млрд. долара. Категорията е нараснала с 24% спрямо предходната година благодарение на силните продажби на абонаменти за App Store, Apple Music и iCloud. По-рано този месец Apple заяви, че разработчиците са генерирали около 60 млрд. долара от App Store през 2021 г., но не сподели конкретни приходи от App Store за компанията.

Подразделението за носими устройства, дом и аксесоари - звено, което включва Apple Watch, Apple TV, AirPods, слушалките Beats, HomePod и други артикули - е произвело продажби за 14,7 млрд. долара през тримесечието. Това е с 13% повече от предходната година и над средната оценка от 14,2 млрд. долара. Категорията получи тласък от новите слушалки AirPods, които бяха пуснати на пазара в края на 2021 г., след като не получиха подобен ъпгрейд през 2020 г. Apple Watch Series 7 обаче се сблъска със забавяне на пускането на пазара и значителен дефицит.

Компанията съобщи и за продажби на Mac на стойност около 10,9 млрд. долара, което надмина прогнозата от 9,5 млрд. долара. Това е с 25% повече от предходната година. През тримесечието Apple пусна на пазара нов MacBook Pro, който беше добре приет от потребителите и рецензентите. Местри заяви, че по-голямата част от продадените нови Mac компютри вече са с чипове, разработени от Apple, а не с части от Intel Corp.

Предстоящата година може да бъде още по-силна по отношение на новите продукти. Apple планира най-широкия си набор от премиери досега, включително на нов iPhone SE и iPad Air с 5G още тази пролет, съобщи Bloomberg. През есента може да се появят и актуализирани часовници Apple Watch, четири нови iPhone-а и няколко Mac-а.

Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още