IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отчете поредната най-висока за историята си печалба

Резултатите на концерна и коментарите на Тим Кук са знак, че компанията е успяла да овладее кризата с доставките

08:48 | 28.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Едва ли някой се справя по-добре с дефицита на части от Apple

Експертите отдавна хвалят производителя на iPhone за нейната стратегия за покупки. Анализаторът на JP Morgan Самик Чатърджи например е убеден, че досега Apple се е справила доста добре с прекъсванията на веригите за доставки в цялата индустрия. Експертът в бранша Райън Райт от компанията за пазарни проучвания IDC също заяви пред Ройтерс: „Те са се ориентирали във веригата за доставки по-добре от всички останали и това се вижда от резултатите им“.

И все пак преминаването към собствени чипове е само едно от важните стратегически решения на главния изпълнителен директор Кук, от които Apple сега се възползва. 61-годишният мениджър, който ръководи компанията от 2011 г. като наследник на съоснователя ѝ Стив Джобс, отговаря и за укрепването на сегмента за съдържание, който включва предложения като App Store, но също и стрийминг услугите Apple TV Plus и Apple Music.

Този сегмент също става все по-важен за компанията iPhone: с оборот от 19,5 милиарда долара при последното преброяване бизнесът, обединен в подразделението "Услуги", от известно време допринася за втория по големина дял от оборота. В сравнение със същото тримесечие на миналата година бизнесът е нараснал с 24%, като според Кук стрийминг услугите на Apple са се възползвали от мерките за блокиране в световен мащаб през миналата година.

В сравнение с лидерите в бранша Netflix (видео) и Spotify (музика) Apple все още изостава по отношение на пазарния дял, но е на доста високо ниво. В дългосрочен план обаче ангажиментът е предимно от стратегическо значение. Защото очакваното все по-голямо разпространение на очилата за виртуална реалност (VR) и други подобни устройства може да намали значението на смартфоните, докато съдържанието като приложения и телевизионни сериали ще продължи да се търси.

Apple засега е сдържана по отношение на метавселената

Фокусът е и върху метавселената, т.е. разширяването на реалността с виртуален компонент. Според анализатора на Bernstein Тони Саконаги все още е въпрос на време дали темата ще се окаже възможност или заплаха за Apple. В по-дългосрочен план устройствата за виртуална реалност могат да „канибализират“ пазара на смартфони.

По време на разговора Кук беше попитан за мнението му за т.нар. метавселена - концепция, популяризирана от собственика на Facebook Meta Platforms Inc. и други конкуренти. Кук отговори, че Apple инвестира много в разширената реалност и отбеляза, че приложенията за разширена реалност вече са достъпни за iPhone. Компанията планира да пусне на пазара през следващата година очила за смесена добавена и виртуална реалност, съобщи Bloomberg.

„Виждаме голям потенциал в това пространство и инвестираме", каза той.

И в бъдеще Apple няма да представи точна пътна карта по отношение на планираните технологични иновации, обясни Кук в отговор на въпрос на анализатор. „Разглеждаме по-отблизо областите, които се намират на границата между хардуера, софтуера и услугите", каза той. „Голяма част от инвестициите ни са насочени към технологии, които все още не са на пазара“, добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още