IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft увеличава заплатите, за да задържи служителите

Концернът влезе в ожесточена битка за таланти с компании като Amazon, Google и собственика на Facebook Meta Platforms

09:36 | 17.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Microsoft Corp. планира да „удвои" бюджета си за увеличение на заплатите на служителите и да увеличи с поне 25% заплащането чрез акции, което предоставя на някои служители, за да задържи персонала и да помогне на служителите си да се справят с инфлацията.

Този ход ще засегне главно „служителите на ранна и средна възраст", заяви софтуерният гигант в изявление в понеделник, цитирано от Bloomberg.

„С наближаването на годишния ни процес за преценка на възнаграждението тази година правим значителни допълнителни инвестиции за компенсиране на служителите ни в световен мащаб", заяви базираната в Редмънд, Вашингтон, компания. „Въпреки че отчитаме влиянието на инфлацията и нарастващите разходи за живот, тези промени също така отразяват и нашата признателност към талантите ни от световна класа, които подкрепят нашата мисия, култура и клиенти, както и партньори“.

Освен че се бори с увеличаването на разходите за живот и с ограничения пазар на жилища в Сиатъл, Microsoft влезе в ожесточена битка за таланти с компании като Amazon.com Inc., Google и собственика на Facebook Meta Platforms Inc. и редица стартъпи. Области като киберсигурност, изкуствен интелект, метавселена и изчисленията в облак са особено конкурентни. Освен това пандемията накара много служители да се преместят и да преразгледат възможностите за работа.

„Отново и отново виждаме, че нашите таланти са много търсени заради невероятната работа, която вършат", заяви главният изпълнителен директор Сатя Надела в бележка, прегледана от Bloomberg.

Пакетът от заплати в Microsoft се състои от основна заплата, бонуси и акции. Промените ще се отнасят за значителна част от служителите на компанията, които към 30 юни 2021 г. са 181 хил. души.

Увеличението на заплащане чрез акции ще се прилага за служителите на ниво 67 във вътрешната скала на компанията или по-ниско, каза Надела. Ниво 67 е последното ниво, преди служителят да стане партньор на компанията, което го поставя в по-висока скала на заплащане. Увеличенията на бюджета за заплати ще варират в зависимост от страната, а „най-значимите увеличения ще бъдат съсредоточени там, където пазарът го изисква".

Компанията не обсъжда нивата на заплатите, така че е трудно да се каже до какви стойности в долари ще се превърнат новите нива на възнаграждение. Но уебсайтът Glassdoor изчислява, че един новозавършил специалист, работещ като софтуерен инженер в Microsoft, получава около 163 хил. долара (годишно).

През февруари конкурентът Amazon.com Inc. заяви, че ще увеличи повече от два пъти максималната базова заплата, която плаща на служителите си, от 160 хил. долара на 350 хил. долара, за да се справи с конкурентния пазар на труда.
 
Microsoft обяви промените с наближаването на края на финансовата година, която приключва на 30 юни. За текущата финансова година компанията вече бе въвела по-високи бюджети за повишения и специални плащания чрез акции, предназначени за „признаване на изключителното въздействие и подпомагане на задържането на най-конкурентните ни таланти", припомня Надела. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още