IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google Maps вече показва опция за най-екологичен маршрут

Функцията е достъпна в близо 40 държави в Европа, включително в България

18:05 | 07.09.22 г.
Снимка: Google
Снимка: Google

Картографската услуга Maps на американския интернет гигант Google вече ще показва опция за избор на най-екологичния маршрут в България, съобщава компанията.

Опцията е налична от днес в почти 40 държави в Европа, в това число и у нас. Идеята на Google е да предложи на потребителите вариант, който е оптимизиран за по-нисък разход на гориво, което помага както за спестяването на разходите за гориво, така и за намаляването на отделяните въглеродни емисии. С това гигантът се присъединява към глобалните усилия на редица компании да търсят по-устойчиви и екосъобразни решения.

В момента автомобилният транспорт е най-големият източник на въглеродни емисии в цяла Европа, сочи доклад на Statista за 2022 г.

От Google посочват, че са нужни само няколко клика, за да могат потребителите да видят относителната икономия на гориво и каква е разликата във времето на отделните маршрути, така че да изберат най-подходящия. От настройките на Google Maps пък може да се избере услугата винаги да показва най-бързия маршрут, ако потребителят винаги търси такъв.

Същевременно компанията твърди, че опцията за най-екологичните маршрути вече оказва влияние по света. Откакто те са въведени в Съединените щати, Канада и Германия, е изчислено, че са помогнали за премахването на над половин милион метрични точна въглеродни емисии. Това се равнява на отстраняването на 100 хил. автомобила от пътя.

Любопитното е, че най-икономичният маршрут ще варира според типа на двигателя на автомобила. Това е така, защото дизеловите двигатели обичайно са по-ефективни при по-високи скорости от бензиновите или газовите, а хибридните и електрическите превозни средства пък са по-оптимални за градско шофиране.

Във връзка с това в следващите седмици водачите, които ползват опцията за екологични маршрути, ще могат да избират типа на двигателя, така че приложението да предложи най-подходящия за тях маршрут и да даде максимално точна оценка на горивната и енергийната ефективност.

За собствениците на електромобили Google Maps предлага възможност за търсене на зарядни станции, които са наблизо, като показва и подробности като вида на портовете и скоростите на зареждане. За част от станциите може да се види и дали зарядното устройство е налично в конкретния момент, така че да не се налага да се чака или да се търси друга станция.

От Google напомнят, че често най-устойчивият избор не предполага ползване на автомобил, а алтернативни възможности за придвижване. Наскоро в платформата беше добавена допълнителна информация за велосипедните маршрути, в това число и подробна разбивка къде има по-интензивен трафик, къде има стълби и други. В приложението могат да с открият и най-близките места за наемане на велосипеди и електрически скутери в над 500 града в света, включително в редица европейски столици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още