IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа присъда по дело за обезщетение: акционерите на Wirecard остават с празни ръце 

Според окръжния съд в Мюнхен акционерите не се считат за кредитори, случаят ще иде и пред по-висша инстанция

14:37 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Според решение на Областния съд на Мюнхен I акционерите на Wirecard ще останат с празни ръце в случай на несъстоятелност на компанията. Те не се считат за кредитори и следователно не могат да предявят претенциите си за обезщетение като иск срещу синдика Михаел Джафе, съобщи съдът в сряда.

Поради това той отхвърли иск за 243 милиона евро срещу Джафе. Искът бе подаден от фондовата компания Union Investment.

С решението Джафе може да отхвърли и голяма част от исковете срещу изпадналата в несъстоятелност компания. Около 22 000 акционери настояват за изплащането на 7 млрд. евро, след като през лятото на 2020 г. тогавашната компания от Dax трябваше да подаде молба за обявяване в несъстоятелност в резултат на скандал с измами за няколко милиарда евро. Банки, социалноосигурителни фондове и други кредитори на Wirecard са предявили искове за 3,3 млрд. евро.

С решението си областният съд потвърждава досегашната практика, според която вземанията на акционерите в производството по несъстоятелност се предявяват най-много при условията на подсъдност. Германското законодателство в областта на несъстоятелността дава приоритет на банките или притежателите на облигации. Техните претенции се обслужват първо, преди да дойде ред на другите. Исковете на акционерите обикновено са на последно място.

Wirecard се срина през юни 2020 г., когато се оказа, че 1,9 млрд. евро в баланса ѝ са измислени. Само няколко дни по-късно доставчикът на платежни услуги от Ашхайм край Мюнхен бе обявен в несъстоятелност. Оттогава насам синдикът Джафе е осигурил стойност от над 1 млрд. евро.

През лятото на 2021 г. Union Investment подаде иск и оцени щетите, нанесени на инвеститорите ѝ от фалита на Wirecard, на 243 млн. евро. Централното фондово дружество на Volks- und Raiffeisenbank твърди, че е било подтикнато да закупи ценните книжа чрез изявления и корпоративни съобщения от страна на Wirecard. Те обаче са били измамни и подвеждащи от години.

Делото ще бъде отнесено до Федералния върховен съд

Решението на Регионалния съд обаче не е окончателно. Още преди решението беше ясно, че загубилата страна ще заведе делото във Федералния върховен съд. Там, по волята на всички заинтересовани страни, ще се пише правната история и Върховният съд ще изясни дали акционерите могат да бъдат поставени в равностойно положение с банките и другите кредитори след обявяване на несъстоятелност. Възможно е да мине много време, преди да се стигне до решение, пояснява още Handelsblatt. 

Междувременно Union Investment и други инвеститори са се насочили към друг адрес, на който евентуално могат да предявят претенции по-успешно - към одиторите на EY. Дружеството одитира счетоводните книги на Wirecard в продължение на около десет години и винаги даваше становище без резерви. Маркус Браун, бивш главен изпълнителен директор на Wirecard. Снимка: Fabrizio Bensch/Reuters Images Europe/Pool/dpa Маркус Браун, бивш главен изпълнителен директор на Wirecard. Снимка: Fabrizio Bensch/Reuters Images Europe/Pool/dpa

През април 2021 г. специалният следовател Мартин Вамбах, назначен от разследващата комисия на Бундестага, издаде унищожителен доклад до EY – в него се говори за различни нарушения на професионалните задължения на одиторската компания. Освен това предстои приключване на професионалното производство на надзорния орган на одиторите Apas срещу EY и отделни одитори. 

Очертава се, че надзорният орган е отчел многобройни нарушения на задълженията. Ако се докаже, че одиторите са действали с груба небрежност или умисъл, няма да се прилага обичайният лимит при отговорността за одиторите от 4 млн. евро. Apas възнамерява да вземе решение през януари.

Дотогава наказателното разследване ще продължи. От 8 декември дългогодишният главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун и още двама бивши мениджъри ще бъдат изправени пред съда. Наред с други неща, те са обвинени в мащабна измама и манипулиране на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още