IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оперативният директор на Theranos Съни Балуани беше осъден на близо 13 години затвор

Наскоро основателката на скандалния стартъп също получи подобна присъда

13:10 | 08.12.22 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Бившият главен оперативен директор на Theranos Рамеш „Съни“ Балуани беше осъден на близо 13 години затвор за измама, след като разкритията за стартъпа за кръвни тестове доведоха до наказателни обвинения във федералния съд на Калифорния срещу Балуани и основателката на компанията Елизабет Холмс, пише CNBC.

На 18 ноември Холмс беше осъдена на повече от 11 години лишаване от свобода.

По време на изслушването преди обявяването на присъдата адвокатите на Балуани се опитаха да прехвърлят вината върху Холмс, като заявиха на съдията в Окръжния съд на САЩ Едуард Дж. Давила, че „решенията са взимани от Елизабет Холмс“.

Давила беше определил диапазон на присъдата от 11 години плюс три месеца до 14 години, но прокурорите поискаха 15-годишна присъда предвид „значителната“ надзорна роля на Балуани в лабораторния бизнес на Theranos.

Окончателната присъда е за 155 месеца, плюс три години изпитателен срок. Давила определи дадата 15 март 2023 г. за предаването на Балуани.

Балуани и Холмс, които някога бяха двойка, ръководиха Theranos, докато компанията се радваше на главоломен растеж, привличайки поддръжници, вариращи от семейство ДеВос до медийния магнат Рупърт Мърдок. Именно едно от изданията на Мърдок – The Wall Street Journal, първо писа за нередности, свързани с потенциално революционните машини за кръвни тестове на Theranos.

Като главен оперативен директор Балуани управлява както лабораторния бизнес, така и финансовите аспекти на компанията. Theranos беше белязана от многократни провали по време на управлението си, включително фалшифицира документи и дава грешни резултати от тестове.

„Отговорен съм за всичко в Theranos“, пише Балуани в съобщение до Холмс.

Някога компанията твърдеше, че са ѝ нужни само няколко капки кръв, за да могат машините ѝ да изпълнят повече от 1000 теста. В действителност WSJ писа, че компанията е можела да обработи малко над десетина теста. Статиите на изданието в крайна сметка доведоха до срива на компанията през 2018 г., а по-късно и до ареста на Балуани и Холмс по обвинения в измама.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още