IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаха създателката на Theranos за виновна по четири обвинения

Елизабет Холмс може да лежи в затвора до 20 години

09:40 | 04.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/ Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/ Bloomberg

Основателката на Theranos Елизабет Холмс, някогашна милиардерка и любимка на Силициевата долина, която обеща революционна технология за изследване на кръвта, беше призната за виновна по четири обвинения в рамките на съдебния процес, воден срещу нея за измама, пише CNBC.

Съдебното жури, включващо осем мъже и четири жени, беше натоварено в средата на декември да вземе решение след тримесечно производство, включващо показанията на 32 свидетели. Разискванията продължиха повече от 50 часа в рамките на седем дни.

В крайна сметка съдебните заседатели осъдиха Холмс по обвинение в заговор за извършване на измама и по три обвинения за измама срещу конкретни инвеститори. Съдията от окръжния съд Едуард Давила ще обяви окончателната присъда на Холмс на по-късна дата. Грозят я до 20 години затвор.

Холмс не е призната за виновна по четири обвинения, а съдебните заседатели решиха да няма присъда по останалите три. Те заявиха пред съдия Давила по-рано в понеделник, че са в задънена улица по три от 11-те обвинения.

Някога обявена за следващия Стив Джобс, Холмс набра 945 млн. долара от известни инвеститори, включително Бетси Девос, Рупърт Мърдок и фамилията Уолтън, която е основател на Walmart. В своя пик Theranos беше оценена на 9 млрд. долара.

В крайна сметка Холмс беше осъдена за измама с 38 млн. долара на PFM Healthcare Master Fund – базиран в Сан Франциско хедж фонд, занимаващ се със здравеопазване, с близо 100 млн. долара на Lakeshore Capital Management – свързан със семейство Девос фонд, както и с близо 6 млн. долара на Mosley Family Holdings и LLC.

Холмс прие стоически решението на съдебните заседатели и показа малко емоции, гледайки право напред. След като присъдата беше прочетена, тя отиде при семейството си и го прегърна.

Холмс напусна сградата около 17:25 ч. местно време, без да отговаря на въпросите на репортери. Адвокатите ѝ също напуснаха без коментар.

От началото на 8 септември процесът срещу Елизабет Холмс привлече вниманието на световните медии. В последните седмици журналисти и следящи случая започнаха да се редят на опашка в 2 часа сутринта, за да получат един от 34-те билета за главната съдебна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Ако беше дошла на БФБ през БИЙМ, щеше да си живурка само като милионерка на спокойствие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още