IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за съдбата на Елизабет Холмс вече е в ръцете на съдебните заседатели

Основателката на провалилия се стартъп Theranos чака изхода от делото срещу нея, заведено през 2018 г.

14:46 | 18.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След три месеца изслушвания на десетки свидетели, съдбата на Елизабет Холмс в крайна сметка ще бъде решена от 12 съдебни заседатели, пише Bloomberg.

Заключителните аргументи бяха изложени в петък в рамките на процеса за измама, воден срещу основнателката на Theranos, в Сан Хосе, Калифорния. Съдебните заседатели вече са получили финални инструкции от съдията и са започнали обсъждането.

Панелът, включващ осем мъже и четири жени, трябва да реши дали 37-годишната Холмс е виновна по обвинения в измама и заговор, повдигнати през 2018 г. – същата година, когато нейният стартъп за кръвни тестове се срина, въпреки че преди това беше достигнал оценка от около 9 млрд. долара. Холмс е заплашена от максимална присъда от 20 години затвор, ако бъде призната за виновна.

По време на процеса прокурорите представяха Холмс като силно преувеличаваща възможностите и надеждността на тестовите машини на Theranos, които тя е определяла като революционни.

Съдебните заседатели изслушаха и няколко служители на стартъпа, според които лабораторията на команията е използвала опасни методи, за да прикрие недостатъците от анализаторите, както и от пациентите. Последните пък споделиха, че са получили неточни резултати от тестове, които са ги накарали да се тревожат за здравето си.

Холмс прекара седем дни на свидетелската скамейка, за да се защитава. Тя редуваше отхвърляне на вината с твърдения, че не си спомня определени събития, и с поемането на отговорност за грешки, дори когато настояваше, че не е възнамерявала да заблуди никого.

По време на заключителните речи помощник-прокурорът Джеф Шенк каза пред съдебните заседатели, че когато Theranos е останала без пари – около 2013 и 2014 г. – Холмс „е взела решение да измами инвеститорите си и след това да измами пациентите“.

„Тя е избрала измамата пред бизнес провала“, коментира Шенк.

Ако Холмс е била честна за Theranos и перспективите пред компанията, тя нямаше да каже на инвеститорите, че технологията на фирмата е одобрена от големи фармацевтични компании, или че устройствата за тестване на кръвта са използвани от военните, допълва Шенк.

Адвокатът на Холмс Кевин Дауни посочи във финалната си реч, че има „фундаментална неразбиране“ в твърдението на правителството, че тя умишлено е заблудила инвеститорите за това какво могат да правят решенията на стартъпа ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още