IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джулиан Тахов: Сега е златно време за стартъпи в България

Логистично мястото е ключово и може да се изграждат връзки, както с Азия, така и с Евро, изтъква основателят на D Aerospace

18:20 | 28.12.22 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В България сега е златно време за стартъпи, защото според статистиката тук е най-доброто място на Балканите за изграждане на стартиращ бизнес. Логистично мястото е ключово и може да се изграждат връзки, както с Азия, така и с Европа, изтъкна Джулиан Тахов, основател на D Aerospace, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той изтъкна, че дрон-бизнесът в световен мащаб се оценява на 30 млрд. долара.

Тъй като в момента се изграждат регулаторните правила за използването на въздушното пространство от безпилотни летателни апарати, сега е подходящият момент да се влезе в тази индустрия, посочи Тахов.

D Aerospace изгражда дронове до 25 килограма, защото това е прагът, под който дроновете не се нуждаят от допълнителни лицензи. Над този праг дроновете вече се водят за военна употреба, обясни гостът. Основната кауза, на която се е посветила компанията, са дронове, които да бъдат в помощ на планинските спасителни служби, но безпилотните машини, които стартъпът разработва, са изключително лесно адаптируеми и за други дейности.

„Нашата идея е да правим дронове, които са изключително издръжливи на тежки метеорологични условия, които могат да оперират при ниски температури и ветрове с висока скорост и вярваме, че сме много близо до осъществяването на нашата цел. В последните месеци обаче установихме, че нашият пазар не е само за спасителни операции, но и много повече“, изтъкна Тахов.

Съвместни проекти младата компания разработва и за клиенти от селското стопанство, сигурността, както и за подпомагане работата на геодезисти и проследяване на състоянието на електропроводната и водопроводната мрежа.

Вече е завършена втората версия на дрона на компанията, която може да се използва за изпитателни операции, а третата, която предстои да се направи, вече ще може да се използва за по-сложни логистични операции, каквито са нужни при планинското спасяване, добави Тахов.

D Aerospace си партнира с компания, която ще ѝ помогне да вгради изкуствен интелект в термалната камера на дрона, за да бъде по-ефективен при експедиции в планините.

По думите на Тахов подобна технология ще помогне да се различат хора от животни, което ще ускори значителното намирането на пострадали в планината.

„Нашата цел е да достигнем до масово производство“, което е много трудно, но е възможно, ако човек си постави това за цел и я следва, категоричен бе Тахов.

Бизнесът с безпилотни летящи апарати в момента преживява важен момент, защото се финализират регулаторните правила за бранша. „Изграждат се правилата за използване на въздушното пространство, които ще позволяват, например, дроновете да се използват за доставки. Това в България ще се осъществи много скоро и е много добра ниша, в която да се фокусираш“, изтъкна Тахов.

Пазарът в Европа възлиза на 7 млрд. долара, добави той.

„Ние смятаме, че тепърва хората ще разберат колко много могат да им помагат дроновете. Нашият дрон има способността много бързо да се адаптира към различни изисквания на клиентите“, посочи Тахов.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
В Практикер има и дръжальета като не ги копувате ша требе гръбина.По дообре е от гъбина ,друзя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Цариградско е от Орлов мост на изток аре чао ПП.https://***.youtube.com/watch?v=tQ5oMD5QDX4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Кучетата лаят за еврозоната ама кервана дали връви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
За служебен министър на иновациите и растежа е избран Александър Пулев.червени куфари мини купър ъпсурт проспект за първично публично предлагане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Дронамикса от сликата научиле ли са го за меко кацане товарищите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още