IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Archer Aviation планира да произвежда 250 летящи таксита през 2025 г.

Компанията очаква да произвежда около 2000 машини годишно към края на десетилетието

17:10 | 24.10.22 г.
Снимка: Archer Aviation
Снимка: Archer Aviation

Калифорнийският стартъп Archer Aviation Inc. обяви, че планира да произведе около 250 електрически летящи таксита през 2025 г. и да увеличи своите производствени операции през следващите години, след като си постави за цел да си издейства сертификат за търговска употреба до края на 2024 г., съобщава Ройтерс.

„През първата година ще построим 250 самолета, втората година ще изградим 500 самолета, през третата - 650 самолета, и след това ще увеличим производството до около 2000 самолета годишно“, споделя изпълнителният директор Адам Голдщайн в интервю за Ройтерс.

Archer иска да сертифицира своя самолет с пилот плюс четирима пътници Midnight до края на 2024 г., въпреки че Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) все още е в процес на изготвяне на правила за сертифициране за такъв тип летящи превозни средства.

Въпреки смелите планове акциите на компанията са поевтинели с 54% от началото на годината.

След като бъде сертифициран, електрическият самолет, който излита и каца вертикално (eVTOL), ще се конкурира с превозните средства на други разработчици като Joby Aviation Inc. и Vertical Aerospace Ltd.

Тази технология вече привлича големи инвеститори в лицето на Toyota Motor Corp. и Delta Air Lines. Въпреки това секторът на eVTOL все още е изправен пред значителни предизвикателства, свързани със сертифицирането, както и с разработването на подходяща система за управление на въздушния трафик и подобрения на технологията на батериите.

През май FAA заяви, че променя своя регулаторен подход при сертифицирането на eVTOL, като дефинира тези машини като летателни апарати със силово издигане, а не като малки самолети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още