IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държави от ЕС ще вложат почти 4 млрд. евро в стартъпи 

Инициативата на Германия, Франция, Испания, Италия и Белгия има за цел да предотврати преместването на предприятия, например в САЩ

08:24 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Philipp von Ditfurth/dpa
Снимка: Philipp von Ditfurth/dpa

Германия, заедно с още четири държави от ЕС, стартира нов фонд за обещаващи европейски стартъпи. Федералното правителство иска да подкрепи „млади, иновативни високотехнологични компании в Европа в късната фаза на растеж", обясняват Федералното министерство на финансите и Федералното министерство на икономиката. В дългосрочен план този фонд ще послужи за укрепване на „технологичния суверенитет на Европа". Инициативата има за цел да предотврати преместването на предприятия, например в САЩ, предава AFP. 

Според министерствата германският министър на финансите Кристиан Линднер и Анна Кристман, комисар по въпросите на стартъпите във Федералното министерство на икономиката и технологиите, са подписали в Брюксел споразумението за мандат за така наречената Инициатива за европейски технологични шампиони (ETCI). Участват също Франция, Испания, Италия и Белгия, както и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Според споразумението първоначално те ще предоставят 3,75 милиарда евро, от които 1 млрд. евро ще дойде от Германия. Испания и Франция също ще предоставят по 1 млрд. евро, Италия ще предостави 150 млн. евро, а Белгия - 100 млн. евро. Групата на ЕИБ е предоставила допълнителни 500 млн. евро, с което общата сума на този етап достига 3,75 млрд. евро. Очаква се размерът на фонда да нарасне допълнително с бъдещите ангажименти.

Според информация от Федералното министерство на финансите инициативата е насочена специално към задържане на успешните компании в Европа. „Засега най-големите и най-обещаващи европейски компании за растеж разполагат с чуждестранен капитал предимно за много късни кръгове на финансиране", казват източниците от министерството. Това често води до последващо листване на компаниите на чуждестранни фондови борси или до незабавнотопреместване на седалището им. 

Според германското правителство ETCI води началото си от френско-германско споразумение. Според него идеята е да се обединят публични средства от участващите страни от ЕС и ЕИБ и да се инвестират в големи фондове за рисков капитал, които от своя страна да предоставят капитал за растеж на европейските технологични компании. „Само заедно можем да превърнем Европа в силно и конкурентно място за стартиращите предприятия", обясни германският министър на икономиката Роберт Хабек. Други държави от ЕС могат да се присъединят към фонда през следващите 18 месеца.

ETCI ще задълбочи пазарите на рисков капитал (VC) в Европа чрез преодоляване на пропуските в наличността на финансиране, особено за компаниите, които искат да наберат суми над 50 млн. евро. Той ще помогне за създаването на клас активи, с който европейските институционални инвеститори да диверсифицират портфейлите си, като по този начин поддържат постоянен поток от финансиране за европейските мащабно развиващи се предприятия. Подобна положителна самоподдържаща се динамика в европейския високотехнологичен пейзаж ще насърчи иновациите и предприемачеството в региона, се казва в прессъобщението за инициативата. Стартиращите технологични предприятия в Европа често не разполагат с достатъчно капитал, за да се конкурират в световен мащаб, и са принудени да се преместят в чужбина. Преодоляването на тази разлика в мащаба би могло да създаде голям брой висококвалифицирани работни места и да стимулира растежа.

„В бъдеще младите компании ще имат по-добър достъп до капитал в решаващ етап от растежа си", заяви Щефан Винтелс, главен изпълнителен директор на банката за развитие KfW. „С тази стъпка ние укрепваме Германия и Европа като място за технологии". Германските средства за ETCI идват от фондове, управлявани от държавната насърчителна банка KfW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още