IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не само финансовия директор: Revolut не може да спре изтичането на мениджъри 

Необанката се сблъсква с кадрови проблеми в решителен за бъдещето ѝ момент 

14:07 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В Revolut въртящата се входна врата продължава да се върти. Необанката загуби няколко ключови ръководители през последните месеци, включително финансовия директор през миналата седмица. 

Използвайки LinkedIn и фирмените документи, браншовият портал Sifted идентифицира още няколко висшестоящи мениджъри, за чиито напускания досега не е съобщавано - и състави картина на тридесетина няколко висши ръководители, които ще ръководят финтех компанията през предстоящите важни месеци. Говорител на Revolut потвърди, че информацията е точна.

Тъй като ключовите банкови лицензи в САЩ и Обединеното кралство все още са недостижими, инвеститорите твърдят, че този набор от таланти ще бъде от решаващо значение през следващите месеци. На някои от тях може да се наложи да заемат ръководни длъжности. 

Струва си да се отбележи, че на върха има значителна липса на жени: по всичко изглежда, че само две жени са високопоставени ръководители в Revolut. 

Въз основа на съобщенията на компаниите и документите, подадени в Търговския регистър, Sifted идентифицира петте най-големи напускания на служители през тази година. 

Едва през миналата седмица финансовият директор Микко Саловаара подаде оставка от необанката по „лични причини" след малко повече от две години на този пост.

Матю Махер, HR директор на Revolut, напусна финтех компанията през миналия месец, става ясно от профила му в LinkedIn, след 17 месеца на тази длъжност и три години в Revolut. Махер потвърди напускането си.

Ювал Рехтер, който беше нает през март 2022 г. като генерален мениджър за САЩ, за да стимулира растежа на компанията в Щатите, я е напуснал през февруари след 11 месеца на работа, показва LinkedIn профилът му. Той също е потвърдил решението си. 

Джеймс Радфорд, главен изпълнителен директор на Revolut NewCo UK, банковото звено в Обединеното кралство, което е в очакване на лиценза си, напусна през март след три години в банката, показват документите на компанията и профила му в LinkedIn.

Михал Лаубе, главен оперативен директор на групата, е напуснал през февруари, потвърдиха от самата Revolut пред Sifted.

Коментирайки последните напускания, говорител на Revolut пояснява: „Не е необичайно в силно предприемаческите компании хората да се присъединяват към тях за етапите на растеж и някои от тях да решат да продължат по друг път, когато настъпи подходящият за тях момент“. 

Тези напускания последваха поредица от оставки на ръководни кадри от екипа за съответствие на компанията в Обединеното кралство в края на миналата година, тъй като битката на компанията за банков лиценз в родната ѝ страна се проточи. 

Говорител пояснява, че на този етап Revolut няма да коментира наследниците на Саловаара или Радфорд. Но както екипът по съответствието, така и другите две позиции са от съществено значение за борбата на Revolut да убеди регулаторните органи, че е достатъчно надежден, за да държи потребителски депозити и да започне да отпуска кредити.

Който и да заеме местата им, ще има сериозни задачи за решаване: оплакванията от измами в необанката се увеличават; тя пропусна няколко крайни срока за подаване на финансовите си отчети в Европа и Обединеното кралство през миналата година; одиторите поставиха под въпрос данните за приходите в последните ѝ закъснели финансови отчети, а освен това компанията е изправена пред глоби от регулаторните органи на ЕС и ЕЦБ заради нарушения на изискванията за съответствие. 

Revolut е необичаен и с това, че няма специален главен продуктов директор, което според вътрешни лица се дължи на факта, че самият главен изпълнителен директор Ник Сторонски е „човекът, който се занимава с продуктите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още