IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият лиценз на Revolut във Великобритания може да се забави

Според източници на Ройтерс Revolut се е опитала да увери инвеститорите си в стабилността на бизнеса си след публикуването на отчетите за 2021 г.

13:18 | 07.04.23 г.
Снимка: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

След като точността на отчетите на Revolut привлече вниманието на регулаторите, планът на компанията да си гарантира банков лиценз във Великобритания е изправен пред забавяне, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама запознати източници.

Миналия месец одиторската фирма BDO издаде т.нар. квалифицирано мнение за отчетите на Revolut за 2021 г. Макар че BDO каза, че финансовите отчети на Revolut дават „верен и справедлив поглед за състоянието на групата“, тя предупреди в същото време, че част от информацията, свързана с приходите, може да е „съществено погрешна“.

Медийното отразяване на предупреждението на BDO на 1 март предизвика незабавни въпроси от финансовите регулатори. В писмо до Ройтерс малко по-късно водещият юрисконсулт на Revolut по споровете и разследванията Конъл МакФейдан заяви, че компанията „е имала множество запитвания от нашите регулатори във Великобритания и извън страната“, които търсят допълнителни обяснения за мнението на одитора.

Той допълва, че няма съмнения относно общите приходи на Revolut. В писмото обаче не се споменава за молбата за банков лиценз, нито за статута ѝ.

Опасенията на регулаторите заради предупреждението на BDO вероятно ще забави одобрението на банковия лиценз, посочва източник, запознат с Revolut, който консултира компанията по стратегията.

Предупреждението на BDO за отчетите „хвърли сянка върху борда и показва срив на доверието между одитора и мениджмънта“, коментира Стивън Кингсли, ветеран неизпълнителен директор, който е председателствал няколко одитни комисии във финансови компании. „Ще бъда изненадан, ако регулаторите продължат напред с банковия лиценз“, добавя той.

Говорител на Revolut е заявил, че компанията не коментира текущи регулаторни искания.

„На най-последния етап от процеса сме“, заяви главният финансов директор Мико Саловаара за Ройтерс на 1 март, когато компанията представи отчета си за 2021 г.

Надзорният регулаторен орган на Английската централна банка (АЦБ) и Службата за финансово поведение са отказали коментар за статута на молбата. Говорителка на BDO също е отказала да коментира казуса.

Revolut подаде искане за банков лиценз преди около две години. Стандартите за получаване на такъв за високи и изискват одобрението на АЦБ и на Службата за финансово поведение.

С банков лиценз Revolut би се превърнала в по-установен играч на британския банков пазар и ще може да привлече повече клиенти. Съществено важно е, че депозитите във финтех компанията ще бъдат защитени по схемата за финансова компенсация на Великобритания, което ще подсили доверието сред клиентите.

Revolut се е опитала да увери инвеститорите си в стабилността на бизнеса си след публикуването на отчетите за 2021 г., казват няколко запознати източници, говорили под условието на анонимност.

Освен това Revolut е казала на британска банка, с която работи, че неспособността на BDO да провери определени приходи се дължи на неадекватност на системите на одиторската компания, казва един източник. BDO е отказала коментар.

Revolut сега обмисля да смени одитора си и да наеме по-голяма счетоводна компания, е било съобщено на друг неин инвеститор.

BDO е спечелила 4,5 млн. паунда от такси за одита на отчетите на Revolut, показват финансовите доклади на компанията.

От дебюта си през 2015 г. Revolut е привлякла инвестиции за около 1,7 млрд. долара от SoftBank и други инвеститори и отбеляза първата си годишна печалба от 26 млн. паунда през 2021 г. Компанията е заявила на инвеститорите си през последните седмици, че не се нуждае от допълнителни средства, споделят някои от тях.

Настоящият главен надзорен орган на Revolut, Литовската централна банка, която регулира дейността на Revolut в целия Европейски съюз, каза миналия месец в отговор на въпроси относно становището на BDO, че макар че юридическите лица във Великобритания не попадат под нейния пряк надзор, тя следи компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още