IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Revolut отчете първа годишна печалба през 2021 г.

През следващата 2022 г. ръстът на приходите продължава, въпреки че се забавя

12:42 | 01.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Финансовото приложение Revolut Ltd. отчита първата си годишна печалба през 2021 г., след като почти утроява приходите, става ясно от данни, публикувани в сряда. Ръстът на приходите обаче се забавя до 30% през миналата 2022 година, съобщава Bloomberg.

Базираната в Лондон компания отбелязва, че печалбата преди данъците през 2021 г. е в размер на 39,8 млн. паунда (48 млн. долара) спрямо загуба от 220,7 млн. паунда година по-рано. Приходите достигат 635 млн. паунда. Компанията посочва, че най-големият източник на приходи е от чуждестранна валута и управление на благосъстоянието, засенчвайки бизнеса с разплащателни карти. Брутният марж е нараснал до 70% от 33%.

Ръстът на Revolut продължава с по-бавен темп през 2022 г., като приходите се увеличават до около 850 млн. паунда, става ясно от данните. Тези за 2021 г. бяха забавени с месеци и отбелязани като просрочени от декември насам заради проверки на качеството на одита.

„Постигнахме първата си пълна година на печалба и показахме, че можем да ускорим потребителския растеж в мащаб и да увеличим приходите във всички наши продуктови линии“, заяви Николай Сторонски, 38-годишният главен изпълнителен директор на Revolut.

Приложението, което бе оценено на 33 млрд. долара в кръг на финансиране от 2021 г., е един от най-големите стартъпи в Европа, зад който застават имена като Vision Fund 2 на SoftBank и Tiger Global Management. Около 27 млн. потребители използват платформата за плащания, търговия и други услуги.

През юли Сторонски заяви, че Revolut е на печалба и има достатъчно финансиране за две години напред, което позволява на компанията да заобиколи по-трудния период за финтех индустрията при набирането на средства, в рамките на който конкурентът Klarna изтри милиарди долари от пазарната си капитализация.

Компанията, която в момента изкарва по-голямата част от парите си в Европа, планира да се разшири на нови пазари като Нова Зеландия, Бразилия, Мексико и Индия. През 2021 г. Revolut увеличи повече от два пъти персонала си до 4655 души.

Revolut започва дейност през 2015 г. като услуга за предплатени карти, а Сторонски – бивш трейдър на деривати за Credit Suisse – раздава безплатни мостри по жп гарите.

През ноември компанията обяви, че пуска функция за съобщения в рамките на усилията си да се превърне в европейския отговор на китайското „суперприложение“ WeChat.

Revolut очаква от британските регулатори одобрение на заявлението си за банков лиценз, което е подадено през януари 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още