IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

T-Mobile ще изкупи обратно акции на стойност 14 млрд. долара

Дъщерното дружество на Deutsche Telekom е най-високо оценяваният мобилен оператор в света

10:11 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американското дъщерно дружество на Deutsche Telekom - T-Mobile US, обяви програма за обратно изкупуване на акции в размер на 14 млрд. долара. Още през тази година могат да бъдат изкупени книжа на стойност до 3 млрд. долара, съобщи T-Mobile в задължително уведомление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Цялата програма ще продължи до края на септември 2023 г. „Точното време, цената и размерът на обратното изкупуване ще зависят от текущите цени на акциите, общите икономически и пазарни условия", заявиха от T-Mobile, цитирани от Ройтерс.

Този ход би могъл да помогне по-специално на Deutsche Telekom, тъй като тя не притежава мажоритарния дял от акциите на дъщерното си дружество в САЩ. Според изчисления на доставчика на услуги S&P Global Market Intelligence делът на Deutsche Telekom в T-Mobile US е 48,25%. Мениджмънтът на групата в Бон иска да увеличили собствеността си до мажоритарен дял. Специално правило осигурява на Telekom мнозинство при гласуването - но тази сделка изтича след две години.

Всъщност Deutsche Telekom би могъл просто да получи мажоритарния дял, като закупи още акции. Но това би било скъпо. Листваната в DAX компания вече е натрупала рекордни дългове в размер на 146 млрд. евро.

А закупуването на акции в момента би било особено скъпо, тъй като акциите на T-Mobile поскъпнаха силно на фондовата борса. За първи път компанията се издигна до най-високо оценявания публичен мобилен оператор в света, оставяйки зад себе си американските си конкуренти Verizon и AT&T. При затварянето на фондовата борса в четвъртък пазарната капитализация на T-Mobile е над 182 млрд. долара.

Благодарение на обратното изкупуване на акции на Telekom няма да се наложи да придобива нови книжа, за да получи мажоритарен дял в T-Mobile. Дъщерното дружество в САЩ вече обяви: „Deutsche Telekom AG, основният акционер на дружеството, понастоящем няма намерение да продава обикновени акции в рамките на програмата за обратно изкупуване". С други думи, ако T-Mobile изкупи обратно акции, а Deutsche Telekom не продаде никакви книжа, процентният дял, който германската група притежава в американското си дъщерно дружество, ще се увеличи.

Обемът на дела в крайна сметка зависи от стойността, на която акциите ще се изкупуват обратно. По постоянни цени стойността на акциите на германския концерн в дъщерното дружество може да нарасне до над 52%.

Роджър Ентнър, основател на специализираната в областта на телекомуникациите компания Recon Analytics, смята, че 14-те милиарда долара вероятно няма да са достатъчни, за да може Deutsche Telekom да получи мажоритарния дял от акциите. Причината е специално правило, което Deutsche Telekom е сключила с японския инвеститор Softbank заради придобиване в САЩ. Съгласно условията на споразумението Softbank ще получи допълнителни акции на T-Mobile, ако цената на акциите на компанията остане над 150 долара за акция в продължение на 45 дни. При затварянето на пазара в четвъртък акциите на T-Mobile струваха около 145 долара на акция.

„T-Mobile е в добра позиция. Много е вероятно акциите да поскъпнат до повече от 150 долара", убеден е Ентнър. Това обаче може да доведе до активиране на специалното споразумение със Softbank, което да размие дела на Telekom в T-Mobile. „Парадоксално е, но ръководството на Deutsche Telekom в Бон сигурно се надява, че цената на акциите на T-Mobile няма да се повиши допълнително", казва Ентнър.

Но за Deutsche Telekom и T-Mobile има и друг начин: програмата за обратно изкупуване на акции може да бъде увеличена. В сряда финансовият директор на T-Mobile Питър Освалдик заяви по време на конференция на Bank of America: „Оставаме оптимисти, че в периода 2023-2025 г. потенциалната възвръщаемост за акционерите в нашия бизнес може да достигне 60 млрд. долара. Така че сега е чудесно време да сте акционер в T-Mobile". Година по-рано главният изпълнителен директор на T-Mobile Майк Сивърт вече беше обявил програма за обратно изкупуване на акции на стойност 60 млрд. долара.

Така че анонсираните 14 млрд. долара за обратно изкупуване на акции може да са само началото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още