IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson не успя да изпълни прогнозата за печалбата си

Разходите засегнаха маржовете на телекомуникационния гигант

17:37 | 20.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson отчете основна печалба за третото тримесечие, която не изпълни очакванията за второ поредно тримесечие, след като маржовете бяха засегнати от по-високите разходи за компоненти и логистика, предава Ройтерс.

Тримесечната коригирана оперативна печалба на компанията е спаднала до 7,1 млрд. шведски крони (633,05 млн. долара) от 8,8 млн. крони година по-рано. Сумата не изпълни очакванията на анализаторите за 8,73 млрд. крони по данни на Refinitiv.

Приходите на Ericsson за периода са се увеличили до 68 млрд. крони, след като миналата година бяха 56,3 млрд. крони за периода. Сега те се оказаха над средната прогноза на анализаторите за 66,25 млрд. крони.

Брутният марж е спаднал до 41,4% от 44%, като беше засегнат и от по-ниските приходи от отчисления заради продължаващи патентни спорове.

Освен пред прекъсванията на веригите на доставките заради войната в Украйна и недостига на чипове, компанията е изправена и пред разследвания за подкупи в Ирак и срещу гнева на инвеститорите заради неправомерно поведение.

Компанията е разследвана от Министерството на правосъдието на САЩ и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ за действията ѝ в Ирак в миналото. Ericsson твърди, че работи и с двете агенции, а резултатът от това все още не е ясен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още