IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT пазарът у нас забавя ръст, но ще е за кратко, твърдят от бранша

Новооткритите IT бизнеси в България бележат 50% спад за изминалата година

19:12 | 14.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

IT индустрията цялостно не бележи спад, а напротив – за миналата година отново отчита ръст малко над 10%, въпреки че за 2021-2022 г. той беше над 20%. На всички им се струва, че нещата затихват, а те се развиват, но с по-ниска скорост. Това коментира Светослав Димов, главен изпълнителен директор на DEV.BG, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Сигурен съм, че до 2-3 години ръстът в сектора отново ще бъде изключително висок“, коментира Димов и уточни, че спадът на търсене на IT кадри в началото на годината е дългосрочна тенденция – тя се обърна към края на пролетта на 2022 г. и оттогава се наблюдава значително понижение. Ако тогава сме имали около 7000 отворени позиции, в момента имаме малко над 2000, каза Димов.

По-високият интерес към сектора от страна на кандидатите се дължи на това, че когато през 2022 г. имаше 7000 отворени позиции, много по-малко бяха активно търсещите кадри. На по-голямата част от кандидатите дори не им се налагаше да търсят работа, тъй като ежедневно получаваха предложения от работодатели в социалните мрежи. Докато в момента, със забавянето на растежа на пазара, има много по-голям брой активно търсещи работа и средният брой обяви, по които един служител кандидатства, също расте.

От гледна точка на търсещите работа със сигурност се забелязва трайна тенденция, при която средният брой на кандидатствания към една обява е винаги по-висок спрямо позиция със същите характеристики, но налагаща присъствие. Друга е тенденцията при работодателите обаче – част от тях имаха желание да върнат изцяло хората към офисите или поне частично. Най-масовият модел на работа, който се установява на пазара, е хибридният, посочи Димов.

Последното проучване на DEV.BG установи, че за изминалата година има спад от 50% в стартиране на технологичен бизнес у нас в сравнение с предходната година. Димов смята, че това е в резултат от цялостното развитие на макроикономическата обстановка -  по-високите лихви, спадът на икономическата активност, геополитическите рискове и съответно по-слаб инвестиционен интерес. Тази тенденция освен в България, се наблюдава и в други европейски държави.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още