IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деян Николов: Има масово пристрастяване към изкуствено създадената ликвидност

Рано или късно ще се стигне до отрезвяване на пазарите и връщане към нормалността, казва старши мениджърът "Стратегия и сделки" в EY Bulgaria

07:45 | 06.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

За дванадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum ще събере на едно място експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, капиталовите пазари, фондовите борси и регулатори. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 7 ноември в "Интер Експо Център". Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

За пазара на сливания и придобивания, за отражението на геополитическите рискове и повишаването на лихвените нива върху бизнеса, както и за предизвикателствата да се отговори на новите ESG регулации, разговаряме с Деян Николов, старши мениджър "Стратегия и сделки" в EY Bulgaria, който ще участва във форума.

- Глобалният пазар на сливания и придобивания достигна 10-годишно дъно за деветмесечието. На какво според Вас се дължи това и какво развитие очаквате в бъдеще?

- Събитията след февруари 2022 г. рязко повишиха политическата и икономическа несигурност на глобалния пазар, което неминуемо повлия плановете на инвеститорите.

Друг важен фактор е, че наблюдаваното още от края на 2021 г. рязко поскъпване на енергийните ресурси доведе до безпрецедентно високи разходи за енергия*, респективно намали свободно разполагаемия капитал на инвеститорите.

Тези събития демонстрираха силно разминаване между доминиращата западния свят политическа парадигма, водена от темата за изменението на климата, и необходимостта от осигуряване на базисни ресурси, като например достъпна и надеждна енергия, суровини и ресурси и т.н. Това постави под въпрос дългосрочните планове на инвеститорите, които са в очакване как ще се развият глобалните конфликти.

Следва да се отбележи също така, че голяма част от сливанията и придобиванията от последното десетилетие бяха мотивирани не толкова от чисто икономически, колкото от политически фактори – в резултат както на наливането на ликвидност, така и поради различни нормативни, регулаторни и др. изисквания и ограничения, които направиха инвестициите в някои, приоритизирани от политическия елит, сектори/дейности рентабилни.

- Какви са прогнозите Ви за сделките в Европа и България в частност. В кои сектори у нас може да се  очакват сливания и придобивания?

- Парадоксално за широката публика, България всъщност не е ресурсно бедна, напротив, имаме много силно развита индустрия точно в сектори, които се очертават като ключови поне в средносрочен план: добивна (мед, потенциално газ и петрол), енергетика (въглища, слънчев ресурс, преработка на петролни продукти), ИТ и телекомуникации, селско стопанство, фармацевтика, оръжейна и др.

Надеждите ни са ръководството на страната да успее да се възползва от текущото състояние на несигурност и да успее да привлече инвеститори и глобални играчи, търсещи стабилна и предвидима бизнес среда.

През последните години се случиха редица „естествени“ и очаквани сливания и придобивания – във финансовия сектор, ИТ и др. – и прогнозирането на бъдещи подобни събития в конкретни сектори днес е далеч по-трудно, но очакваме това да са основно секторите енергетика, ИТ и може би машиностроене. Уви, предизвикателствата са много, като най-критично бих посочил все по-острата липса на квалифицирана работна ръка.

Очакванията са по-скоро за инвестиции „на зелено“, отколкото за придобивания на съществуващи дружества.

Деян Николов

Деян Николов е част от екипа на EY Bulgaria от 2019 г. Той съдейства на клиенти в областта на финансовото моделиране и бизнес планиране, оценки, структуриране и финансиране на проекти, проучвания за приложимост, преструктуриране на бизнеси и други с основен фокус върху секторите енергетика, инфраструктура, високи технологии, финансови институции и др.

Той управлява проекти по стратегическо консултиране в областта на устойчивото развитие (ESG), конкретно във връзка с възможности за повишаване на стойността, оптимизации и подготовка на дружества, произтичащи от предстоящите промени в бизнес средата в резултат на новите регулаторни изисквания (CSRD, SFDR, Таксономия на ЕС и др.). Притежава CFA сертификат и е лицензиран оценител на Търговски предприятия и вземания и Недвижими имоти от КНОБ.

- По-предпазлив ли е бизнесът в настоящата среда на завишени геополитически рискове?

- Неминуемо и това, за съжаление, ще се увеличи, предвид  влошаващата се международна обстановка. Затова е жизненоважно страната да има ясни геополитически и икономически стратегии и приоритети, респективно политическа стабилност и визия за национално развитие.

Крайно време е политическата класа да се вслуша в реалните нужди на бизнеса и домакинствата и да приеме реалността такава, каквато е.

- Какво отражение виждате сред клиентите си след цикъла лихвени повишения от централните банки?

- Общо впечатление е, че клиентите с времето са забравили  „нормалните“, икономически обосновани лихвени нива и произтичащите от това изисквания за възвръщаемост, нуждата от капиталово бюджетиране и т.н. Докато преди лихвени нива от 5-10% по бизнес кредити бяха нещо нормално и естествено, сега на кредити при лихви от над 3-4% се гледа едва ли не с недоумение.

Съвсем естествено е в тази ситуация – да не говорим за тотално несъвместими с икономиката и прагматизма понятия, като отрицателна лихва – да се натрупат фактори, които да доведат до инфлационни процеси, респ. лихвени повишения. Как да коментираме и факта, че в момента лихвите по ипотечни кредити, например, са понякога в пъти по-ниски от тези в далеч по-развити държави, като Австрия, Великобритания и т.н.?

Има масово пристрастяване към изкуствено създадената ликвидност, генерирана вече над 15 години, което рано или късно ще доведе до отрезвяване на пазарите и връщане към нормалността. Уви, за момента повечето клиенти просто очакват затегнатият, доколкото изобщо може да бъде наречен така, лихвен режим да отмине и нещата да продължат по старому. В тази връзка препоръчваме консервативен подход и решения, базирани на фундаментите на конкретния бизнес, а не сляпо следване на текущите политически и инвестиционни тенденции.

- На фона на въвеждането на нови разпоредби, свързани с ESG критериите, как бизнесът може да се ориентира успешно в подобна среда и да се предпази от глоби? (Съществуват ли институции или частни компании, които предлагат консултантски услуги по темата?)

- Става въпрос за огромен по обем регулационна дейност, която бизнесът много трудно може да обхване сам, освен ако не инвестира сериозно в значителни човешки ресурси, които да се занимават само с това – и дори така би било много трудно.

Обратната връзка, която получаваме от наши клиенти е, че повечето консултанти на пазара предлагат силно ограничен и недостатъчен обхват от услуги, предвид огромното отражение, което новите регулации ще имат върху бизнеса – като, съвсем естествено, акцентът е върху тясната специализация, която конкретният консултант има (правна, финансова, екологична и т.н.).

Макар че предприеманите от бизнеса понастоящем реформи са движени от регулаторните изисквания, изрично подчертаваме, че въпросът не касае само отчитането във връзка с устойчивостта, а е далеч по-комплексен – като минимум касае бизнес плановете, финансирането на инвестициите във връзка с устойчивостта, анализ на веригата на стойност и преструктуриране на бизнеса и т.н. Предстоящите промени в дейността на дружествата изискват цялостен подход по отношение на това как се отчитат, как се събират данни за отчетите, как е организирана дейността им, а дори във връзка с това каква дейност развиват, като в определени случаи някои дейности може да се окаже по-целесъобразно да бъдат прекратени.

Въпросът е изключително сериозен, а дружествата не знаят какво им предстои.

Разбира се, има консултанти, които да им помогнат, но най-важното за клиентите е да осъзнаят, че ще се сблъскат с огромни предизвикателства и да започнат да се подготвят възможно най-скоро, защото, които не са започнали, вече са закъснели.

Хубавото е, че регулаторите предоставят възможност за известни гратисни периоди.

Лошото е, че реформите отнемат доста време и средства, а и ресурсите на самите консултанти са ограничени.

- Изкуственият интелект е на гребена на вълната през последната година и намира своето въздействие във всякакви  индустрии и дейности. Как включват технологията вашите клиенти  и накъде смятате, че ще се  развие оттук нататък? Използвате ли вие в компанията възможностите  на AI?

- ЕУ винаги е била отворена към технологичните новости и възможности за оптимизиране на работния процес и резултати – всъщност това е една от основните цели на услугите, които предлагаме.

Въпреки това в нашата дейност ние се ръководим от принципи като конфиденциалност, защита на лични данни и др., което не е гарантирано от масово използваните AI решения.

В резултат на това ЕУ, съвместно с Microsoft, инвестира в разработване на собствена AI платформа, която адресира тези проблеми и други въпроси, ключови за нашите клиенти.

Също така, без да сме тесни специалисти по темата, разбираме, че употребата на AI крие определени рискове по отношение на акуратност на резултатите, актуалност на данните и т.н., поради което компанията е приела на глобално ниво политики и практики при употреба на AI, целящи да минимизират рисковете за нашите клиенти от такива фактори.

- Защо подкрепяте Investor Finance Forum?

- Защото естеството на нашата дейност е да подкрепя бизнеса да се ориентира по въпроси и да се подготви за предизвикателства, актуални за неговата дейност.

През годините както IFF, така и аудиторията на форума са показали, че дискутираните теми са от реална полза за реалния бизнес и не се изчерпват до поредното повтаряне на едни и същи неща.

Наш приоритет са интересите на клиентите ни и затова се надяваме на отворен диалог по отношение на предизвикателствата, които ни предстоят.

*https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-16/energy-costs-set-to-reach-record-13-of-global-gdp-this-year#xj4y7vzkg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още
Финанси виж още