IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще получи от НАТО системи за защита от ударите с дронове в следващите дни

Генералният секретар на алианса призовава съюзниците да увеличат доставките на системи за противовъздушна отбрана за страната

22:45 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

НАТО ще достави системи за противовъздушна отбрана на Украйна през следващите дни, за да помогне на страната да се защити от безпилотните самолети, включително тези от Иран, които Русия използва за насочване към критична инфраструктура.

Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг във вторник, предава Ройтерс.

Киев обяви, че с атаките, в които се използват и ирански дронове, е унищожена почти една трета от енергийната инфраструктура на страната през последната седмица.

Русия засили ударите срещу инфраструктура далеч от фронтовата линия, след като претърпя поредица от военни неуспехи на изток и на юг в Украйна.

В обръщение по време на конференцията по сигурността в Берлин Столтенберг посочи, че отговорът на атаките е съюзниците да увеличат доставките си на системи за противовъздушна отбрана.

„Най-важното нещо, което можем да направим, е да изпълним това, което съюзниците са обещали, и да предоставим още повече системи за противовъздушна отбрана“, каза той.

„В следващите дни НАТО ще достави системи за борба с дронове, за да се противопостави на специфичната заплаха от дронове, включително тези от Иран“, допълва той. „Никоя нация не трябва да подкрепя незаконната война на Русия срещу Украйна“,

Ирански официални представители коментираха пред Ройтерс, че Техеран е обещал да достави на Русия, чиито военни усилия в Украйна са възпрепятствани от санкциите на Запада, ракети и още дронове.

ЕС междувременно наложи нови санкции срещу Иран заради нарушения на човешките права и смазването на протестите след смъртта на загиналата след ареста от моралната полиция 22-годишна Махса Амини.

Брюксел обмисля и още наказателни мерки заради участието на Иран във войната в Украйна, но преди това ще търси конкретни доказателства за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още