IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранските дронове и ракети могат да променят хода на войната в Украйна

Русия унищожи 30% от енергийните мощности на Украйна

19:58 | 18.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Иран ще достави балистични ракети "земя-земя" и още дронове на Русия, съобщава Ройтерс позовавайки се на високопоставени ирански чиновници. Доставките са договорени на 6 октомври по време на визита на първия вицепрезидент на Иран Мохамед Мокбер и други ирански чиновници в Москва.

Западни източници на агенцията също потвърждават споразумението между Москва и Техеран за доставката на ракети от типа Fateh и Zolfaghar.

В Украйна смятат, че тези доставки могат да променят съществено хода на войната. Един от съветниците на украинския президент Алексей Арестович коментира, че масираните атаки с иранските дронове целят изтощаването на запасите на системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, за да може след това Русия безпрепятствено да извършва въздушни удари по фронтовата линия и в тила. Проблемът не е толкова качеството, а количеството - доставени до сега са повече от 2400 дрона, коментира той.

Но пък и ударите от последните дни върху обекти от гражданската инфраструктура и жилищни сгради ускоряват доставките на оръжия и ПВО за Украйна, обясни още Арестович. Според него в момента правителството води много активни преговори и се очаква доставка на оръжия от държави, които до скоро отказваха да предоставят въоръжение на Киев.

Масираните ракетни удари, започнали на 10 октомври, са унищожили 30% от енергийните мощности в страната, коментира в Twitter украинският президент Володимир Зеленски. Това е и причина за сривове в енергийната система на много места в страната. Властите помолиха хората да намаляват потреблението в пиковите часове (между 17 и 23 часа), за да може да устои мрежата.

Сривовете спряха износа на електроенергия от Украйна към Европа. Страната е лишена и от най-голямата си ядрена централа - Запорожката АЕЦ, която е окупирана от руските военни още от март. Реално всички реактори на централата са изключени заради периодични ракетни обстрели, за които двете воюващи страни се обвиняват взаимно.

Иранските власти са категорични, че доставките на ракети и дронове за Русия не могат да бъдат нарушение на правилата на Съвета за сигурност на ООН. Според Техеран продавачът не може да носи отговорност къде се използват продадените оръжия. Източниците на Ройтерс коментират, че желанието на Иран всъщност е да бъде намерено дипломатическо решение на кризата.

Досега Иран официално отрича да е давал дронове на Русия, макар че кадри от Украйна показват именно останки от тях. Кремъл пък официално заяви по-рано днес (18 октомври), че нямат информация ирански дронове да се използват в "специалната операция" на Москва. Говорителят на Владимир Путин заяви на брифинг, че подобни въпроси трябва да бъдат отправени към Министерството на отбраната.

Министерството на отбраната на Русия пък отказва коментар по темата.

Западните съюзници обясняват договорите с Иран и със Северна Корея с невъзможността на Москва да произведе собствено въоръжение заради санкциите. САЩ обещават, че военна помощ, "съобразена с иранските дронове", ще бъде изпратена скоро на Киев.

В последните седмици дипломатическо решение на кризата става все по-невъзможно. Още с анексирането от страна на Москва на четири от окупираните украински провинции, Володимир Зеленски заяви, че няма да преговаря със своя руски колега Владимир Путин. Сега с масираните обстрели опциите за среща между двамата вече изглеждат нулеви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 8
Deyan_45
преди 1 година
До: baybay11 ... .... не съм наясно, моля да ме ориентирате ... това пeдaлcku сайт на русофоби ли е ... или е някакъв финансов прetenс .. Моля, докато си облизвате чушките .. Някой да сподели ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
Новият командващ руските сили в Украйна Сергей Суровикин призна днес, че военна обстановка в Украйна е "напрегната", особено около окупирания южен град Херсон, предаде Ройтерс. БТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
НАТО ще достави системи за противовъздушна отбрана на Украйна в близките дни, за да помогне на страната да се защити от дроновете, включително иранските, които Русия използва срещу критична инфраструктура, заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс. БТА. И още една новина-Банките от ЕС масово започнаха да отказват приемането на SWIFT преводи от Русия - kaldata.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Импeраторът платено му е да чака... ще чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
khao
преди 1 година
прекалявате с про кремълската пропаганда... целия арсенал на ссср не можа, но шепа ирански ракети ще обърнат войната... точнонтака става, щото некой пропагандист го е измисшил. Единственото което правят е ПР и още повече военни престъпления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
Днес немците са доставили първата част нови машини на гърците, защото елините дадоха своите стари съветски на Украйна. Аз да попитам нашите духовни инструменти начело с Радев още колко време ще чакат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още