IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли Европейският парламент общоевропейска листа за избор на депутати?

Бъдещи европейски избори ще имат по-голямо европейско измерение, когато гражданите ще могат да гласуват и за кандидати от други държави, посочи Теодор Стойчев

22:15 | 23.11.22 г.

Предизвикателство пред бъдещото развитие на Европейския парламент е идеята за общоевропейски листи, когато се гласува на евроизбори. Тези избори ще имат по-голямо европейско измерение и гражданите ще могат да гласуват и за кандидати от други държави. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Според него по-важна е програмата на кандидат-депутатите, а не от коя държава от Европейския съюз са те. „Всеки един депутат се отличава с качеството на своята работа, независимо от коя държава е. Способността за преговори и за постигане на съгласие е сред най-важните качества, които всеки един депутат трябва да притежава и това отличава дадения депутат“, изтъкна Стойчев. Той напомни, че Европейският парламент от много години настоява за общоевропейска листа, но решението трябва да бъде взето единодушно от държавите членки”.

Европейският парламент е единствената институция, която е пряко избирана от европейските граждани посредством избори и следователно е най-демократичната сред другите основни европейски институции, коментира Теодор Стойчев и подчерта, че ролята му е особено значима, защото винаги защитава интересите ни като европейски граждани. – Важно е да участваме в европейските избори и да избираме представителите ни, които да защитават нашите права.“

Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България напомни, че след 70 години от съществуването на европейската институция Европа се разшири до 27 държави членки от само шест в началото. „Парламентът е пораснал до 705 членове, избирани пряко на всеки пет години. От чисто консултативна асамблея и място за срещи и обсъждания, Европейският парламент се е превърнал в институция, без чието съгласие всяко европейско законодателство, което се приема, не може да влезе в сила“, потвърди Стойчев.

Коментирайки войната в Украйна, той посочи, че в ЕП има различни позиции, но че като цяло мнозинството депутати осъждат агресията на Русия и имат твърда подкрепа за украинския народ. Самата кандидатура на Украйна за членство в ЕС среща сериозна подкрепа от страна на Европейския парламент. „В ЕП предстои обсъждане за отпускане на 18 млрд. евро за Украйна и как европейските граждани могат да помогнат за отбраната на страната”, каза още Стойчев.

Кои са законодателните постижения на Европейския парламент за 70 години и каква е ролята на институцията в спазването на човешките права? Ще успеят ли България и Румъния да станат част от шенгенското пространство и възможно ли е някоя държава отново да блокира процеса?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още