IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада смята да конфискува санкционирани активи на Роман Абрамович за 26 млн. долара

Приходите от конфискацията ще бъдат използвани за възстановяване на Украйна и компенсиране на жертвите от войната

23:03 | 19.12.22 г.
Роман Абрамович. Снимка: Bloomberg LP
Роман Абрамович. Снимка: Bloomberg LP

Канадското правителство възнамерява да конфискува санкционирани активи на стойност 26 млн. долара от руския олигарх Роман Абрамович.

Приходите от конфискацията ще бъдат използвани за възстановяване на Украйна и компенсиране на жертвите от войната, пише Bloomberg.

Това е първият път, когато Канада използва закон, който позволява санкционирани активи да бъдат конфискувани със съдебна заповед, отбелязва медията. Външният министър Мелани Джоли каза, че страната е първата от Г-7, която прилага тази мярка срещу Русия.

Въпросните активи се държат от Granite Capital Holdings Ltd. - компания, собственост на Абрамович, според съобщение на Министерството на външните работи на Канада.

Джоли коментира пред репортери, че правителството е запорирало банкова сметка, в която е имало дивиденти на компанията.

Сега Джоли има 30 дни, за да подаде съдебно заявление за трайна конфискация на активите пред правителството.

„Ако бъдат конфискувани, генерираните приходи ще могат да се използват за възстановяването на Украйна и компенсации на жертвите на незаконната и неоправдана инвазия на режима на Путин“, казва се в съобщението на правителството на премиера Джъстин Трюдо.

Законът, който позволява конфискацията, беше приет през юни. Bloomberg припомня, че според коментар на Джоли отпреди месец прилагането му е трудно поради липсата на полицейски ресурси за идентифициране и изземване на санкционирани активи.

Междувременно Германия обяви, че е замразила руски активи в размер на 5,046 млрд. евро като част от европейските санкции заради войната в Украйна, предава ДПА, цитирана от БТА.

Правителството в Берлин огласи данните в отговор на въпрос на Кристиан Гьорке, депутат от крайнолявата партия "Левите".

Според информацията 2,217 млрд. евро от запорираните активи представляват средства, обявени от германските банки пред централната банка Бундесбанк. Останалите 1,099 млрд. евро от сумата е във вид на "движимо имущество". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още