IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетият пакет санкции на ЕС: Още мерки срещу "Вагнер" и забрана за съхранение на газ в Европа

Руснаци няма да могат да участват в ръководството на критична европейска инфраструктура, предвижда още пакетът

21:13 | 25.02.23 г. 2
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Десетият пакет санкции на Европейския съюз (ЕС) е насочен към частната военна група „Вагнер“.

„Съветът реши днес да наложи допълнителни ограничителни мерки срещу лица и образувания, свързани с групата Вагнер, с оглед на международното измерение и тежестта на дейността на групата, както и нейното дестабилизиращо въздействие върху страните, в които е активна“, коментира Жозеп Борел, върховен представител по външните работи и политиката на сигурност на ЕС, цитиран от пресслужбата на Съвета.

Дейностите на Wagner Group са заплаха за хората в страните, в които работят, и за Европейския съюз. Те застрашават международния мир и сигурност, тъй като не действат съобразно никаква правна рамка. ЕС е решен да продължи да предприема конкретни действия срещу нарушенията на международното право. Отстояваме човешките права навсякъде“, допълва Борел.

Освен в Украйна, военната групировка действа и в Либия, Централноафриканската република (ЦАР), Мали и Судан.

Съветът е санкционирал осем лица и седем образувания съгласно Глобалния режим на санкции на ЕС за правата на човека, отговорни за или участващи в сериозни нарушения на правата на човека в Централноафриканската република (ЦАР) и Судан, както и едно лице съгласно режима на санкции в Мали, отговорно за действия заплаха за мира, сигурността или стабилността на Мали.

Две лица са включени във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, пише в съобщението.

Сред санкционираните са двама командири на силите на групата „Вагнер“, които са участвали активно в превземането на град Соледар в Украйна през януари 2023 г., ръководителят на групата в Мали, където наемниците на „Вагнер“ участват в актове на насилие и множество нарушения на човешките права, вкл. убийства без присъда, както и различни високопоставени членове на групата в ЦАР. Последните включват съветникът по сигурността на президента на ЦАР, говорителят на групата в страната, както и видни членове на групата в оперативни роли или ръководещи пропагандни и дезинформационни кампании.

Тези компании, заедно с Lobaye Invest Sarlu и Diamville в ЦАР, са санкционирани с оглед на ролята им в незаконната търговия със злато и диаманти, плячкосани от местни търговци.

Фондацията за защита на националните ценности - отделът за връзки с обществеността на грепата „Вагнер“, също е в санкционния списък, както и нейният ръководител.

Централноафриканската радиостанция Lengo Sengo е включена в списъка за участие в операции за онлайн влияние от името на Русия и групата с цел манипулиране на общественото мнение.

Всички изброени лица и организации в санкционния списък подлежат на „замразяване“ на активи, забранява се да им се предоставят средства, както и да пътуват на територията на ЕС.

Санкциите предвиждат още забрана на руски граждани да участват в ръководството на критична европейска инфраструктура, както и да съхраняват природен газ в европейските газови хранилища, съобщава БТА.

Въвеждат се допълнителни забрани за износ на технологии и стоки, като електроника, някои превозни средства, машинни части, резервни части за камиони и реактивни двигатели, строителни материали, антени и кранове. Забранява се износът на електронни части, които може да послужат за руските оръжейни системи, включително дронове, ракети, вертолети, някои редки изкопаеми, интегрални схеми и термокамери, асфалт и синтетичен каучук.

В списъка фигурират и седем ирански организации, които произвеждат бойни дронове, използвани от Москва във войната в Украйна. Забранява се транзитът през Русия на изнасяни от ЕС стоки и технологии с двойна употреба, за да се избегне заобикаляне на санкциите.

Ще бъдат въведени и допълнителни задължения за съобщаване за запорирано в ЕС имущество на руски граждани и организации, както и на Руската централна банка, обхванати от санкциите. В списъка на санкционираните се добавят още три руски банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
v_tin
преди 1 година
Нещо за полетите над русия има ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още