IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария се присъединява към последните санкции на ЕС срещу Русия

Мерките са насочени към стоките с възможна двойна употреба

21:02 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Правителството на Швейцария се присъедини към 11-ия кръг от санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия заради войната в Украйна.

Швейцарската изпълнителна власт реши, че новите мерки, приети от европейския блок на 23 юни, ще влязат в сила в алпийската страна.

Швейцария, която не е член на блока от 27 държави, е ключов търговски партньор на ЕС и следва всеки пакет от неговите санкции срещу руски компании и физически лица, откакто руският президент Владимир Путин започна инвазия в Украйна през февруари миналата година.

Единадесетият кръг от санкции на ЕС има за цел да затвори "вратичките" в наказателните мерки, така че стоки, жизненоважни за военните усилия на Путин, да не преминават към Русия през страни, които търгуват с ЕС и поддържа и обичайни бизнес отношения с Москва.

Многобройните кръгове от санкции засегнаха банки, компании и пазари и дори части от чувствителния енергиен сектор. Повече от 1000 длъжностни лица са обект на замразяване на активи и забрана за пътуване.

На 28 юни Швейцария въведе санкции по отношение на повече от 100 други компании и лица след стъпката на ЕС дни по-рано и ще приеме останалите санкции от 11-ия кръг, "които са от значение за Швейцария", съобщи правителството.

Швейцарските мерки ще забранят износа на някои "стоки с двойна употреба" - гражданска и военна - на още 87 компании, а някои видове електронни компоненти и прекурсори за химически оръжия също ще бъдат засегнати, добавиха от правителството.

"Във финансовия сектор се разширява съществуващата забрана за продажба на ценни книжа, деноминирани в швейцарски франкове или в официална валута на държава - членка на ЕС, на руски граждани и юридически лица", казва се в съобщението. "Продажбата на ценни книжа на руски граждани и предприятия вече е забранена, независимо от валутата", допълват от Берн.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още