IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковият инвеститор Венгер за устойчивите инвестиции: ESG е глупост

Партньорът в Union Square Ventures не мисли за "зеления" имидж на банките и очаква вълна от фалити сред финтех компаниите

13:55 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алберт Венгер. <em>Снимка: Facebook&nbsp;</em></p>

Алберт Венгер. Снимка: Facebook 

Устойчивостта е една от мегатенденциите - и освен това доходоносна. Банките и фондовете отдавна са признали това. Всички те се стремят към „зелен" имидж. По данни на германската асоциация на фондовете BVI през първото тримесечие на тази година 40% от всички пари, инвестирани във взаимни фондове, са имали „характеристики на устойчивост".

Алберт Венгер има ясно мнение по въпроса: „ESG е глупост", казва рисковият капиталист в интервю за Handelsblatt. ESG (Environmental, Social, Governance) обхваща темите за околната среда, социалните въпроси и доброто корпоративно управление.

Според Венгер много банки и компании само заблуждават хората, за да си придадат зелен имидж. Той дава за пример компаниите от индекса за устойчивост ESG на S&P 500. В края на май например американският производител на електромобили Tesla беше изхвърлен от индекса, докато най-голямата американска петролна компания Exxon Mobil остава в него.

Венгер е партньор във фирмата за рисков капитал Union Square Ventures (USV) в Ню Йорк, един от най-известните американски инвеститори в областта на технологиите. Със своя фонд USV инвестира в компании в ранни фази на растеж. Например през 2007 г. фирмата вложи средства в услугата за кратки съобщения Twitter и в онлайн пазара Etsy. USV инвестира и във финтех компанията Stripe на ранен етап.

В Европа темата за ESG е актуална и за финансовия сектор. Например наскоро в DWS беше извършен обиск. Дъщерната компания на Deutsche Bank е заподозряна в системно преувеличаване на ангажимента си към устойчивостта и зелените инвестиции – термин, известен като greenwashing.

Разбира се, все още има несигурност и редица въпроси в развиваща се област като ESG, в която стандартите все още не са установени, заяви наскоро главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг в качеството си на президент на Асоциацията на германските банки (BdB) в интервю за Deutsche Presse-Agentur (dpa). Но: „Всички участници на пазара са наясно колко опасни са обвиненията в greenwashing“, добави той.

Очаквате се още обвинения

Кристиане Хьолц от Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW) се опасява, че това няма да са последните обвинения: „Пазарът се разраства бързо, всички искат да инвестират само в устойчиви продукти", казва тя пред Handelsblatt. Според нея обаче инвеститорите не могат винаги да разчитат на етикета ESG. „За инвеститорите е много трудно да разберат веднага дали наистина инвестират в устойчиви компании", казва Хьолц.

Според нея фондовете са изправени и пред предизвикателства. Често липсват данни от компаниите за това, доколко те отговарят на критериите за ESG, каза тя. „Затова винаги съществува опасност от greenwashing, независимо дали съзнателно или несъзнателно“.

Самата USV също се фокусира върху устойчиви инвестиции. Миналата година фирмата за рисков капитал стартира свой собствен фонд за климата, за да инвестира във високодоходни технологии, които едновременно се борят с климатичната криза.

Фирмата за рисков капитал обаче влага парите си не само в щадящи климата технологии. USV е и един от първите инвеститори в Coinbase. Въпреки че понастоящем USV вече не инвестира в Coinbase, една от най-големите криптоборси в света, Венгер все още вярва в криптовалутите „като фундаментална иновация".

Сривът на Тера (Terra) в средата на май, който унищожи около 50 млрд. долара и разтърси света на криптовалутите, с нищо не променял това. Тера е т.нар. стейбълкойн, който трябва да е свързан с базова стойност от реалната икономика. Тера е косвено обвързана с щатския долар. Връзката с американската валута, която трябваше да се поддържа чрез сложна система, като се свързва с друга криптовалута, наречена луна (Luna), обаче се срина по време на пазарните сътресения.

„Стана точно това, което много хора прогнозираха", казва Венгер. Той пояснява, че надеждата е била, че ще има реална полза от луна, че самата луна вече ще струва нещо. Но тази надежда е била фалшива, казва той. Други криптовалути, като биткойн и етериум, също отбелязаха значителни спадове през последните седмици.

Сега Венгер се тревожи за регулаторните последици от срива: „Не съм на мнение, че криптовалутите трябва да са абсолютният Див запад, където няма правила“. Но съществуващите разпоредби за „ценни книжа" са от 30-те години на миналия век, казва той. Регулирането на цифровата валута по този начин не е полезно. Напротив, то ограничава развитието на криптовалутите, пояснява Венгер.

USV продължава да инвестира в компании и проекти, свързани с Web 2.0 и Web 3.0. За разлика от Web 2.0, Web 3.0 включва проекти, свързани с блокчейн, криптовалути и децентрализиран интернет. Иновациите не се задържат в един сектор, а се променят, казва Венгер. Като инвестиционна компания USV търси областите, в които се случват най-големите промени.

Но Венгер е скептичен за други области. В Германия например през миналата година инвеститорите са вложили общо 4,6 млрд. евро във финтех. Това е почти 2,6 пъти повече, отколкото през предишната рекордна 2019 г., показват данни на Comdirect и Barkow Consulting.

Тази година обаче обстоятелствата са се променили. Войната в Украйна, инфлацията и промяната на лихвените проценти оказват натиск върху индустрията. Инвеститорите са станали по-предпазливи, а компаниите, които са имали „безумно високи оценки", се отрезвиха в реалността, казва Венгер.

Сред финтех компаниите вече се наблюдава загриженост за така наречените "downrounds" - кръгове на финансиране, при които оценките падат. Според Венгер тези кръгове са особено трудни от психологическа гледна точка както за инвеститорите, така и за компаниите: „За инвеститорите често е по-лесно да излязат, отколкото да участват в кръг с понижение", казва той.

Според него никой не знае дали оценката на компанията няма да се понижи още повече в бъдеще. Самият Венгер е преживял три такива кръга през почти 30-годишния си професионален опит, но е оставал като инвеститор. „Често на предприемачите им отнемаше години да ми простят, въпреки че такъв кръг спасява компанията им", казва той.

В началото на миналата година USV е осъществила контакт с около 125-те компании в активния портфейл: „Обсъдихме с компаниите как биха могли с парите, с които разполагат, да стигнат до момент, в който да станат финансируеми“.

Самият Венгер консултира или ръководи малко под 30 компании и е член на управителните съвети на 15 от тях. Според него само едно от стартиращите му предприятия е изправено пред предизвикателството да набира средства в момента. Всички останали са финансирани с хоризонт до след 2023 г. Това е важно за него, тъй като очаква трудната пазарна среда да продължи повече от година: „Следователно много компании скоро ще фалират“.

Последна актуализация: 14:35 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от ESG виж още

Коментари

Финанси виж още