IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е изстреляла повече ракети "Циркон" по Киев, отколкото се знаеше досега

Москва вади талибаните от списъка с терористични организации и ги кани на форум в Татарстан

08:09 | 02.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на годината  Русия е изстреляла повече свръхзвукови ракети по столицата Киев, отколкото сочеха сводките след ракетните удари досега. От Киевската военна администрация съобщават за 11 ракети "Кинжал" и 5 от нововъведените на въоръжение "Циркон". Досега се знаеше за три ракети "Циркон" - изстреляни една на 7 февруари и две на 25 март.

Причината за разминаването е, че обикновено при публикуването на първите данни след атаката, все още не са приключили всички анализи на частите от използваните ракети. В първото тримесечие към Киев са изстреляни още 113 крилати ракети Х-101, 48 дрона, 6 балистични ракети "Искандер М", както и една ракета "Калибър". Според оценката на военните анализатори от Defense Express към столицата са изстреляни около 37% от всички крилати ракети, насочени към Украйна. Данните на ВВС сочат, че през първото тримесечие на годината Русия е използвала 370 крилати ракети срещу Украйна.

Всички изстреляни ракети са били унищожени от системите за противовъздушна защита на града. Едно от изключенията беше първата от обявените ракети "Циркон", изстреляна през февруари - за нея беше съобщено, че е паднала в покрайнините на града. Залпът от двете ракети след това, които бяха изстреляни от Крим, беше отразен, макар че отломките причиниха големи щети.

Заради ограничените операции с ракети "Калибър" през последните месеци, украинските военни се опасяват, че Русия е натрупала резерви и планира сериозен удар. Руският Черноморски флот обаче се изтегли към Новоросийск и в акваторията на Украйна в Черно и Азовско море няма ракетоносци на бойно дежурство.

Русия купува части за оръжия и боеприпаси под прикритието на криптовалути

Русия се възползва от възможностите, давани от криптовалутите, за да се снабдява със забранени от санкциите части за производство на оръжия, дронове  и боеприпаси, сочи разследване на The Wall Street Journal. Една от най-често използваните е тетерът, който е обвързан с щатския долар.

САЩ и ЕС забраняват търговията с части с възможна двойна употреба, а китайски банки отказват плащания с рубли за такива стоки, за да не загубят връзките си със западната финансова система.

Според изданието руските "трафиканти" на електроника обаче използват крипотовалутите, за да купуват необходимите им части от Китай. Обикновено след сключването на сделките те се товарят на камиони, минават границата, често и без да бъдат обявени в митническите документи, и влизат в Русия през Казахстан или Киргизстан. Американските власти трудно проследяват трансакции, извършени чрез криптовалутите ,и не могат да наложат санкции, включително и след въвеждането на правилото за вторични санкции за институции, финансиращи компании, свързани с военната машина на Кремъл, посочва още WSJ.

Сергей Менделеев, един от основателите на платформата за търговия с електронни валути "Гарантекс" в Москва, е категоричен - тетерите доказано помагат да бъдат избегнати вторичните санкции. "Ако търсите начин как да  платите на иранците, можете много лесно да го направите с тетери. Няма проблеми", коментира той по време на конференция в руската столица.

В очакване на снаряди Украйна сама поддържа в бойна готовност гаубиците М777

Украйна сама поддържа едни от най-ценните си оръжия на фронта - гаубиците М777, коментира главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирский в интервю за "Укринформ". 40% от използваните части при ремонти се произвеждат в Украйна.

Това е най-доброто решение, коментират военни анализатори. Другите варианти са повредените оръжия да се изпращат за ремонт в западни държави и отнема месеци преди те да се върнат обратно в Украйна, или още по-неприемливият "канибализъм", когато от няколко повредени  оръжия се сглобява едно ново. С ремонти на място и в повечето случаи - с местни резервни части, оръжията се съхраняват по-дълго и в по-добро състояние.

Според Forbes Украйна има 190 гаубици М777, получени от западните партньори. За 25-те месеца война руските военни са унищожили 44 и са повредили 38 от тях. Украинските военни оценяват много високо точността на тези гаубици, но липсата на снаряди ги прави безполезни в момента.

Изданието обаче посочва, че рано или късно страната ще получи нужните боеприпаси, визирайки обещанието на  председателя на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), републиканеца Майк Джонсън, да внесе за гласуване помощта за Украйна през април.

При добро развитие на нещата с помощта от САЩ американските снаряди могат да започнат да пристигат заедно с доставките, осигурени с подкрепата на Чехия и платени основно от европейските партньори на Украйна, както и с остатъците от обещаните 1 млн. снаряда от ЕС.

Това е причината и Украйна да се опитва да поправи 38-те повредени М777, разчитайки на собствените си възможности, пише в заключение Forbes.

Битката за Часов Яр

Украинският Център за отбранителни стратегии съобщава, че руските войски започват да заемат важни позиции около Часов Яр, но битката за града още не е започнала, заяви украинският военен анализатор Олександър Коваленко. Операция около стратегическия град, който се намира във височина и е от ключово значение за бойните действия, може да започне при превземането на Иванивске, Бохданивка, Клещиевка и Андриевка (край Бахмут). В сводката на Генералния щаб на ВСУ за 768-я ден от началото на пълномащабната война се отбелязва, че в този регион има отблъснати 18 атаки. Руските военни опитват да пробият позициите с подкрепата на бойна авиация.

Въпреки руските заявления за превземане на Иванивскебоевете за населеното място са ожесточени. Руски военни кореспонденти потвърждават за отбита атака към града и унищожени 5 или 6 бронирани машини край града.

Около Авдивка са спрени 10 опита на руските военни да напреднат към Бердичи и Первомайске.

Най-гореща остава линията около Новопавливка, където са отбити 25 атаки по позиции около Новомихайливка, Хеорхиевка, Урожайне и Велика Новосилка. Край Купянск, въпреки струпаните войски, няма боеве. Край Лиман се водят боеве край Терни, съобщава ВСУ.

Като цяло през изминалото денонощие има 71 директни бойни сблъсъка, а над 120 населени места край фронтовата линия са под артилерийски и минометен обстрел.

Мащабни пожари в два завода в Русия

Мащабни пожари избухнаха в два завода в Русия - в "Электроизолит" в Подмосковието, който е най-големият завод за електроизолации, както и в цех за производство на трансформатори в Екатеринбург. По непотвърдена от руските власти информация става въпрос за един от най-крупните заводи за машиностроене "Уралмашзавод".  

Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщава, че пожарите са овладени и няма данни за загинали и пострадали. Причините за тях не се уточняват.

Русия затяга политиката си спрямо чужденци след атаката в "Крокус Сити Хол"

Министерството на вътрешните работи на Русия съобщи, че подготвя редица мерки, които да затегнат руската политика за миграцията, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). При влизането  си в страната чуждите граждани ще бъдат фотографирани и ще им бъдат взимани пръстови отпечатъци, а живеещите в страната ще получат нови документи, които да потвърждават, че те имат право да живеят и работят в Русия. Чужденците ще имат право на временен престой в Русия в продължение на 90 дни за година, а не на шест месеца, както досега.

Междувременно Ройтерс съобщи на базата на свои източници, че Иран е изпратил предупреждения за готвен атентат на Москва. Тази информация беше категорично отхвърлена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.  ISW отбелязва, че това е част от стратегията на руските власти да отричат всяка информация, че са знаели за подготовка на атентат и не са я взели под внимание. Продължават и опитите на Москва да замеси Украйна в атаката, неглижирайки ислямистките заплахи.

Нещо повече Министерството на външните работи съобщи, че работи за изваждането на талибаните от списъка с терористични организации на Русия. Талибаните ще бъдат поканени за участие в руско-ислямски форум, който ще се проведе в средата на май в Татарстан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bobopopov
преди 3 седмици
Тя "тая" е б***н@,та отървана.Края на войната няма да дойде с идването на ТРЪМП,а с фалита и капитолацията на Киев.Няма разминаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още