IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се оказа неподготвена за новите далекобойни дронове на Украйна

Дрон с големината на "Чесна" прелетя над 1300 километра и удари една от най-големите рафинерии в Русия

07:58 | 03.04.24 г. 2
Снимка: Въоръжени сили на Украйна
Снимка: Въоръжени сили на Украйна

Атаките с дронове по руска територия през последните седмици водят до няколко важни извода за развитието на войната, коментират анализаторите от Defense Express. Украйна има далекобойни дронове, които могат да прелетят на разстояние от над 1000 км, което отваря нова категория от цели за Киев. Ударите показват още и липсата на системи за въздушна отбрана за обекти, които могат да бъдат определени като стратегически - рафинерии и заводи, на които разчита руската армия.

Достигането на цели отвъд р. Волга вече отбелязва нов етап от развитието на войната. Дроновете вероятно могат да изминат и по-големи от достигнатите разстояния, тъй като не летят по права линия, за да избегнат въздушната отбрана. Но те не просто достигат по-далечни цели, а вече са и доста по-големи - на кадрите от Татарстан, където преди ден беше ударена третата по големина рафинерия в Руската федерация, се вижда дрон с големината на самолет "Чесна". Това означава, че тези дронове вече могат да нанасят и по-големи щети.

Прелитането на обект с големина на "Чесна" на разстояние над 1300 км говори доста зле за състоянието на въздушната отбрана на Русия, и то в момент, в който страната е в активна война. На 25 км от рафинерията в Нижнекамск например се намира завод "КАМАЗ" - един от най-големите производители на камиони в Русия и доставчик на руската армия.

От партизанското движение "Атеш", действащо на територията на окупирания Крим, съобщават, че Русия започва да подсилва противовъздушната отбрана на Кримския мост, поставяйки нови системи С-300 и "Панцир - С". Данни на движението показват, че новите дронове на Украйна не са засегнати от системите за радиоелектронна борба и това вероятно налага подсилването на охраната на моста, смятан не само за стратегическа, а и за "трофейна" цел.

Русия е изстреляла повече от 1200 дрона по Украйна в първото тримесечие

Русия е изстреляла повече от 1200 дрона по Украйна, почти 300 крилати ракети (295 от които Х-101 и Х-555), балистични ракети и свръхзвуковите "Циркон" и "Кинжал", сочат данните на ВВС на Украйна. Има само осем ракети "Калибър" и в Украйна се опасяват, че следва масивен залп с използването на тези ракети.

Според анализите на военното разузнаване на Украйна от септември до април Русия е натрупала резерв от 260 ракети "Калибър". Не е ясно и колко други ракети има на окупирания Крим, още повече, след като стана ясно, че Русия използва наземни установки за изстрелване на ракетите "Циркон". В ГУР очакват още 2-3 по-масирани ракетни удари в следващите дни, а след това може да има по-дълга пауза за покриване на резервите. 

Подобна беше руската тактика - след засиления обстрел в края на декември и през януари, от 7 февруари до 22 март Русия ограничи съществено ракетните удари по Украйна.

Под обстрел през пролетта са основно обекти на енергийната инфраструктура. На 2 април обаче има директно попадение в сграда в училище в град Днипро. За щастие, учениците са се намирали в бомбоубежището в момента на удара, отбеляза във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той обаче не коментира подписания указ, намаляващ възрастта на подлежащите на мобилизация - от 27 на 25 години.

НАТО готви фонд в размер на 100 млрд. долара в подкрепа на Украйна

НАТО подготвя фонд в размер на 100 млрд. долара в подкрепа на Украйна в следващите пет години, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Според информация на Bloomberg инициативата трябва да получи одобрение на всички 32 члена на Алианса и целта е това да бъде постигнато до юли, когато ще се състои срещата на високо равнище на организацията.

Детайлите по новия фонд ще бъдет обсъждани между членовете и според оценката на Bloomberg той реално ще отнеме водещата роля на САЩ във военния конфликт в Украйна. Според информация на Financial Times първите дейтайли около фонда ще бъдат дискутирани още днес (3 април) по време на среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

САЩ не подкрепят и не насърчават удари по територията на Русия

САЩ не подкрепят и не насърчават удари по територията на Русия, заяви държавният секретар Блинкен по време на визита във Франция на въпрос от журналисти за ударите по петролни рафинерии. Позицията на Вашингтон по темата беше заявена още преди седмици от Джон Кърби, съветника на Белия дом по националната сигурност.

В отговор на този въпрос френският министър на външните работи Стефан Сежурне отбеляза, че Украйна се защитава от страната агресор Русия. "При тези обстоятелства е трудно да се каже още нещо", допълни той по време на брифинга след срещата си с Блинкен.

От изявленията на двамата стана ясно, че основната тема на разговорите им е била Украйна. "Работим денонощно, за да спрем доставките на оръжия и стоки за Русия, които подхранват военната машина, военната индустрия, включително от Иран, Северна Корея и Китай", коментира Блинкен и допълни, че това е захлаха не само за Украйна, но и за цяла Европа.

Целта на западните съюзници е Украйна да успее да стои сама "военно, икономически и демократично" и това би бил най-добрият отговор на агресията на Владимир Путин.

И Блинкен, и Сежурне отказаха коментар на удара на Израел по консулството на Иран в Дамаск, заявявайки, че основната им задача е да бъде гарантирано, че конфликтът няма да се разрастне.

Байдън предупреди Си Дзинпин да не помага на Русия

Темата за войната в Украйна беше част от първия телефонен разговор между президентите на Китай и САЩ след срещата им през миналия ноември, потвърдиха от Белия дом, цитирани от The Wall Street Journal. Изданието отбелязва, че Джо Байдън е предупредил своя китайски колега да не предлага военна помощ на Русия.

Във Вашингтон признават, че Пекин не доставя смъртоносни оръжия на Русия, но има други начини да подкрепи военната машина на руския президент Владимир Путин.

В кратко съобщение на Министерството на външните работи на Китай за разговорите се казва, че двамата дискутирали ситуацията в Украйна, а Си Дзинпин е заявил на Байдън, че най-важното за отношенията между двете страни през тази година е запазването на мира без никакви конфликти и съперничество.

Си и Байдън са дискутирали още и ситуацията в Тайван и опасенията на САЩ относно приложението TikTok. Разговорът им е в навечерието на визитата на финансовия министър Джанет Йелън в Китай по-късно тази седмица. Тя ще бъде първият министър в администрацията на Байдън, който ще посети Китай два пъти. През следващите седмици се очаква и посещение на държавния секретар Антъни Блинкен в Китай, допълва още WSJ.

Отново се активизират бойните действия около Авдиевка

По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна бойните действия около Авдиевка се активизират и в последното денонощие има отбити 14 атаки - край Бердичи, Семенивка, Уманске, Первомайске и Невелске. Руснаците опитват да пробият позициите с подкрепата на въздушна авиация.

Най-горещата точка остава Новопалвливк, където са отбити 24 атаки около населените места Новомихайливка и Урожайне.

Руските части планират операция за превземането на Часов Яр по подобие на Авдиевка, смятат украински военни анализатори. Това се случи след масирани обстрели с авиобомби, които разрушиха укрепленията, градени десетилетие. Часов Яр е стратегически важна цел, защото се намира на височина.

От ВСУ отбелязват 75 директни бойни сблъсъка в 769-ия ден от пълномащабната война в Украйна. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 12
0pk
преди 3 седмици
Охоо зелкич, къде се загуби? Решихме че си отишъл да подпомогнеш украинската отрицателна контраофанзива. А тия работи за това как дрона прелетял 1300км, без никой да го засече си ги приказвайте в клуба на отровено общество. Само там си вярвате на всичко, което ви се спусне. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 30
zelka007
преди 3 седмици
хехе ... пореден провал на рассийските страшилки ... не могат да открият , прихванат и свалят най-обикновена летяща косачка за трева , какво ли остава за Ф-16ки въоръжени с планиращи бомби ... форумните чебурашкu , костя копейкaта ще организира прайд за прощаване с остатъците от паметника , чувствайте се поканени , ще раздават пелмени с извара и наливен етър , и безплатен лубрикант за загорелите ... там ще се заравни и затреви , най-много някой обществен нужник да вдигнат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още