IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест държави ще защитават съвместно критичната инфраструктура в Северно море

Заплахите за подводните кабели и тръбопроводи се превърнаха във фокус на сигурността за западноевропейските страни

10:21 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Carina Johansen/Bloomberg
Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Великобритания и други големи европейски държави с морски граници в Северно море са подписали във вторник споразумение за съвместна защита на подводната инфраструктура, включително от възможни руски атаки.

В пакта участват шест страни - Белгия, Великобритания, Дания, Германия, Норвегия и Нидерландия, съобщава Ройтерс. Те са подписали съвместна декларация, която ще им позволи да споделят информация за защитата на съоръженията, допълва агенцията.

Заплахите за подводните кабели и тръбопроводи се превърнаха във фокус на сигурността за западноевропейските страни след експлозиите през септември 2022 г. на тръбопроводите „Северен поток“ 1 и 2, построени за транспортиране на газ от Русия до Германия през Балтийско море, припомнят от „Ройтерс“.

През май 2023 г. НАТО заяви, че Русия може да саботира подводни кабели, за да накаже западните съюзници за подкрепата им за Украйна. Увеличават се и глобалните рискове за сигурността заради войната в Ивицата Газа.

„Северно море е електростанцията, която движи амбициите на Европа за възобновяема енергия и постигането на нетна нула. То помага за укрепване на енергийната сигурност на континента, така че е от решаващо значение да защитим критичната енергийна инфраструктура сега и в бъдеще“, коментира Андрю Бауи, британски министър за ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници.

„Укрепването на връзките с нашите ключови северноевропейски съседи ще направи точно това, като гарантира, че инфраструктурата ще е устойчива срещу онези, които могат да поискат да я застрашат или разрушат“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още