IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неутрална Швейцария се присъедини към Европейския небесен щит

Инициативата има за цел да намали разходите за страните чрез координиране на доставките им на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана

14:58 | 10.04.24 г. 3
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Федералният съвет на Швейцария в сряда одобри участието на страната в инициативата "Европейски небесен щит", създадена с цел изграждането на интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана в цяла Европа, съобщава Ройтерс.

Инициативата "Европейски небесен щит" е обща схема за противовъздушна отбрана, създадена от Германия през 2022 г., за да се засили европейската въздушна отбрана – въпрос, който придоби по-остър фокус след нахлуването на Русия в Украйна.

Швейцария подписа декларация за намерение да се присъедини към програмата през юли миналата година.

Няколко страни, включително държави извън НАТО, се присъединиха към проекта, а членове са още Великобритания и Финландия.

Инициативата има за цел да намали разходите за страните чрез координиране на доставките им на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, като например ракетната система Patriot. Освен това има за цел да даде възможност за сътрудничество в обучението, поддръжката и логистиката.

„Дори след подписването на декларацията за членство, Швейцария остава свободна да решава къде и до каква степен планира да участва в инициативата и какви системи за отбрана земя-въздух планира да придобие“, се казва в изявление на Федералния съвет.

Неутралната Швейцария е подложена на нарастващ натиск от европейските си съседи след инвазията на Русия през февруари 2022 г. да подкрепи Украйна военно, като позволи реекспорта на швейцарски оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 4 седмици
Щит?! Малиии, видяхме го у Киев как полита в небесата тоя щит. Милиарди доларесс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 4 седмици
Значи вече не е неутрална? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 24
zelka007
преди 4 седмици
хихи ... мечтата на зануленият от бункера , да обедини цяла Европа се сбъдва лека-полека ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още