IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия изчисляват докъде биха стигнали ракетите ATACMS, Байдън обеща помощ "до часове"

Украинските дронове на бойното поле впечатляват руските военни

07:54 | 25.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън подписа пакетите с военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, одобрени от двете камари на Конгреса в началото на седмицата. Той обеща, че част от обещаното ще пристигне в Украйна до часове, защото вече се намира в складове в Европа. Доставките ще бъдат такива, каквито са необходими на фронта - ракети ATACMS, противотанкови боеприпаси, ракети за HIMARS и противовъздушна отбрана, коментира и украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение по повод 791-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна.

Пентагонът публикува своя списък с доставките - основно боеприпаси с различни калибри, ракети, а също и бронирани машини Bradley и транспортни средства Humvee на обща стойност 1 млрд. долара. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан потвърди по време на брифинг за доставката на далекобойните ракети ATACMS и допълни, че във Вашингтон разчитат на обещанието на Киев, че те ще бъдат използвани само на територията на Украйна.

В Русия обаче вече започнаха да изчисляват какви зони могат да бъдат поразени от ракетите. Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов коментира, че под заплаха е Крим, Севастопол, окупираните от руската армия украински области, както и други градове в Русия.

Руски военни наблюдатели в предаването "60 минути" по "Россия 1" също заявяват, че този път боеприпасите ще се използват по цели на територията на Русия. Това означава, че на прицела на далекобойните ракети (вероятно с обсег на действие около 300 км) са областите Ростовска, Курска, Воронежка, Белгородска, Брянска, Калужка, Орловска  и Липецка. "Това е огромна територия от нашата страна, до която украинците ще имат достъп", е заключението на водещата Олга Скабеева.

Досега обекти в тези области често бяха атакувани с дронове, за които Министерството на отбраната на Русия твърди, че са украински. Дронове поразиха и рафинерии извън обсега на тази 300-км линия - в Татарстан.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков  коментира, че одобрената помощ от САЩ няма да промени случващото се на бойното поле и дори динамиката на тази война, отбелязаха още в признатия от ЕС за пропагандистки телевизионен канал.

В последните пакети в подкрепа на Украйна има и още далекобойни ракети - Storm Shadow от Великобритания. Журналист от британската ВВС обаче съобщава в социалните мрежи, че в пакета има още един интересен боеприпас - Paveway IV. Defence Express. Той уточнява, че става въпрос за авиационни бомби с лазерно насочване, които се смятат за подходящи за разрушаване на бункери. Те не могат да бъдат наречени "далекобойни", а по-скоро "свободно падаща бомба" с малък диапазон за атака.

Според военното издание обаче, ако те действително бъдат доставени, има възможност тези ракети да бъдат усъвършенствани и ефективно да бъдат използвани на фронтовата линия.

ISW: ATACMS закъсняха

Далекобойните ракети ATACMS, които ще доставят САЩ, могат да помогнат на Украйна да прекъсне логистични линии в тила на Русия, но забавените доставки вероятно са помогнали на Русия вече да ги компенсира. Вероятни цели ще са летищата, използвани сега от руската бойна авиация, прогнозира Институтът за  изучаване на войната (ISW). Анализаторите припомнят, че първите ракети бяха използвани за удари по летищата в Бердянск и в Луганска област , но и отбелязват, че подобни операции биха имали успех основно за блокиране на движението на бойни хеликоптери, които Русия използваше активно през лятото в Запорожка област.

В Източна Украйна обаче се използват основно самолети, изстрелващи авиационни бомби по цели на фронтовата линия, а изтеглянето на самолетите назад няма да окаже кой знае какво въздействие върху тези операции.

Друга цел са складовете с боеприпаси, но има голяма вероятност Русия вече да е предприела мерки за ограничаване на щетите. Това означава, че новите ракети ще имат ефект, само ако операциите са съпътствани и с сухопътни удари.

Украинските дронове Vimpire впечатляват бившия директор на "Роскосмос"

Украинските дронове Vimpire, които получиха прозвището "Баба Яга", са впечатлили бившия директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, днес назначен от Москва за представител на руските власти в Запорожката област. В пост в Telegram той ги описва като безшумни безпилотни хеликоптери с увеличен обхват на действие и възможност за нощни мисии.

Тези дронове се произвеждат от SkyFall и цената им е към 10 хил. долара. Те могат да носят различни боеприпаси и се използват основно за поразяване на танкове и бронирана техника на фронтовата линия.

Руски военни кореспонденти също отбелязват по-добрите способности на украинските дронове на бойното поле, докато руските не успяват да постигнат очакваните задачи. Руските военни получават само един модел FPV-дронове и доставките са недостатъчни, докато украинците могат да разчитат на различни видове дронове, изпълняващи своите функции.

Зеленски: Русия има план да саботира мирната конференция в Швейцария

Русия има конкретен план да саботира мирната конференция в Швейцария, която е планирана за средата на юни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски по време на среща с дипломати. Той посочи, че ще сподели информация от разузнавателните служби, която показва действията на Москва да ограничи участието на световните лидери в срещата.

Зеленски призова партньорите да се противопоставят на тези опити.

На срещата в Швейцария ще бъде дискутиран мирният план на Зеленски, представен още на срещата на Г-20 в Малайзия през ноември 2022 г. На нея представители на Русия няма да бъдат канени, за да не "блокират работата", както заяви украинският президент преди време. В Москва пък заявяват, че тази среща няма никакъв смисъл, защото не отчита новите географски реалности, а именно анексирането на четири украински области - Запорожка, Донецка, Луганска и Херсонска.

В точките на мирния план са включени няколко различни насоки на работа - продоволствена сигурност, ядрена безопасност, екология, енергетика и т.н.

"Стабилен и сигурен свят е този, в който никой не може да провокира хаос и насилие, включително и в африканските страни. Точно това провокира Русия - дестабилизация и болка. Затова всички сме заинтересувани да подтикнем Русия към мир и спазване на международното право", каза украинският държавен глава по време на срещата с дипломатите.

Украйна си осигури три батареи Patriot, остават още четири

Украйна си е осигурила допълнителни батареи Patriot и продължава преговорите, става ясно от коментар на украинския външен министър Дмитро Кулеба пред The Guardian. Според медийни публикации Киев вече си е осигурил три от търсените общо седем - от Германия, Испания и Гърция. Вероятно страната ще получи една система от резервите на САЩ в Европа, и трябва да бъдат намерени още три, прогнозират наблюдатели.

Очакванията са, че САЩ ще предоставят и алтернативната система NASAMS, разработена от Норвегия.

Русия усилва натиска на фронтовата линия, за да изпревари американската помощ

Русия увеличава натиска към Часов Яр и около Авдиевка в опит да изпревари американската помощ, пише ISW. Въпреки това обаче особен напредък около Часов Яр няма, сочат данните на анализаторите. От украинския Център за отбранителни стратегии посочват, че щурмът е задържан от защитните съоръжения на украинците край населеното място и връщането на някои важни позиции около Иванивске. В това направление са отблъснати 25 атаки към населените честа Билохоривка, Верхнокамянске, Иванивнске и Клищиевка, сочи справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

Другата гореща точка е Авдиевка, където са отблъснати 27 атаки към Очеретине, Бердичи, Новокалинове, Соловйове и Нетайлове. Руски военни кореспонденти съобщават за окупацията на Новобахмутивка и изтегляне на украинските военни от Соловйове, за което обаче няма потвърждение. Ожесточени са боевете около Очеретине, което е важна точка на фронтовата линия в тази зона.

В направлението Новопавливка са отблъснати 21 атаки към Хеорхиевка, Новомихайливка, Урожайне и Краснохоривка. В Лиманско също има интензивни боеве - около Серебрянското лесничейство, Невско, Терни и Торске са отблъснати 19 руски атаки.

Като цяло през изминалото денонощие е имало 104 директни бойни сблъсъка, сочат още данните на ВСУ. Извършени са 13 ракетни и 56 авиационни удара, а повече от 110 населени места са под артилерийски и минометен обстрел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 19
zelka007
преди 1 седмица
интересно ... украинците за 9 май ли ще бишнат кримският мост или след това ... ?! ... ще има ли тетридцатчетверка за парада или ще остане само ауруса с маршала и почетната рота на кремля ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още