IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва предупреди Лондон, че може да удари британски военни обекти

Руското външно министерство е привикало посланиците на Великобритания и Франция за обяснения

18:32 | 06.05.24 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия предупреди днес Великобритания, че ако Украйна използва британски оръжия за нанасяне на удари по руска територия, Москва може да отвърне на удара по британски военни обекти и бойна техника както в Украйна, така и отвъд нейните предели, предава Ройтерс.

Британският посланик Найджъл Кейси е извикан в Министерството на външните работи в Москва, за да му бъде връчена официална протестна нота, след като миналата седмица външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва британски оръжия, за да нанесе удар по Русия.

Външното министерство на Русия заяви, че думите на Камерън са признание, че Великобритания вече де факто е част от конфликта и противоречат на по-ранните уверения, че оръжията с далечен обсег, предоставени на Украйна, няма да бъдат използвани срещу Русия.

"Кейси беше предупреден, че в отговор на украински атаки срещу руска територия с британски оръжия, всички британски военни обекти и оборудване на територията на Украйна и в чужбина" могат да станат мишена, казват от руското външно министерството. Ведомството посочва, че смята изказването на Камерън за сериозна ескалация.

"Посланикът беше призован да се замисли за неизбежните катастрофални последици от подобни враждебни стъпки на Лондон и незабавно да опровергае войнствените провокативни изявления на ръководителя на Министерството на външните работи по най-решителен и недвусмислен начин", казва се още в позицията на ведомството.

По време на посещението си в Киев миналата седмица Камерън заяви пред Ройтерс, че Украйна има право да използва предоставените от Великобритания оръжия за нанасяне на удари по цели на територията на Русия и че от Киев зависи дали ще го направи.

Ройтерс посочва, че не е успял да се свърже засега с британски длъжностни лица за коментар. 

Междувременно френският посланик в Москва също е бил извикан днес в руското Министерство на външните работи, предават ТАСС и Ройтерс. Ведомството не посочва причина за дипломатическия демарш.

Посланик Пиер Леви е останал в сградата на министерството малко повече от половин час. На излизане той не е отговори на зададените му от журналистите въпроси.

В началото на този месец френският президент Еманюел Макрон потвърди идеята си за евентуално разполагане на западни войски в Украйна, ако Русия постигне пробив на фронта и Киев поиска да бъдат изпратени военни. Това е най-вероятната причина за привикването на посланика на Франция от руското външно министерство. 

Същевременно германският посланик в Русия Александър Граф Ламбсдорф е отзован за консултации, след като Берлин обвини Москва, че провежда кибератаки срещу компании, свързани с отбраната и самолетостроенето, както и срещу управляващата социалдемократическа партия, съобщава представителка на германското външно министерство, цитирана от Ройтерс.

Според говорителката посланикът ще се върне в Берлин в съответствие с дипломатическия протокол. „Той беше отзован за консултации и ще остане за седмица в Берлин, а след това ще се върне в Москва“, допълва тя, цитирана от ТАСС.   

Това се случва три дни след като руският шарже д'афер в Германия беше извикан в германското външно министерство в знак на протест срещу кампанията, която Берлин смята, че е стартирана от хакерска група, свързана с руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

ТАСС припомня, че миналата седмица германският външен министър Аналена Бербок каза, че германското правителство държи Русия отговорна за хакването на електронните пощи на високопоставени служители на Социалдемократическата партия на Германия през 2023 г. Руските власти многократно са отхвърляли обвиненията за участие в хакерски атаки.

Обвиненията идват на фона на притеснения в Европа за възможни действия на руски хакери и шпиони, откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2024 г.. Тези притеснения се засилват с приближаването на изборите за Европейски парламент в началото на юни, отбелязва Ройтерс.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц коментира, че Германия ще защити трите балтийски страни в случай на руска атака и обеща да завърши създаването на постоянна бригада в Литва до края на 2027 г. Шолц се срещна с колегите си от Естония, Литва и Латвия в Рига, за да обсъдят по-тясно сътрудничество в областта на отбраната и енергетиката. 

Предварително командване от около 20 германски войници пристигна в Литва през април и се очаква числеността му да се увеличи до около 150 души до края на годината. Около 5000 войници ще бъдат постоянно разположени във военните бази Рукла близо до Каунас в централна Литва и Руднинкай близо до столицата Вилнюс и границата с Беларус. 

Президентът на Литва Гитанас Науседа призова Германия да ускори разполагането, предвид нахлуването на Русия в Украйна и заплахите срещу други бивши съветски държави. „Не можем да си позволим лукса да губим дори минута“, предупреждава Науседа. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Кухх, " да, да... знам, пак .." ти и знание - аз съм в потрес, някой много мощно те е изментил, че ти можеш да постигнеш такова състояние нан ума. Аз съм сигурен, че всяко знание отскача от кръглата и мегатвърда материя, която имаш в тикквата си. Така че не бъди самоуверен когато използваш думичката "знам". -защото всъщност нищо не знаеш. *** гооведарски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka да, да... знам, пак защитаваш жена си, след като я унижих пубучно..... ама кво да правя като двамата заедно сте интелигентни на маймуууна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Кухх, не е нужно да казваме колко си кухх и просст, ти непрекъснато го показваш и доказваш. Мега просст тъппанар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 17
stonasto
преди 1 седмица
До: Alex SilverКрай нямат вашите полююцции...Бълва,бълва...хехехе...3 години,а щяха да са 3 дни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 седмица
Някой не схваща, че БВП няма да му спре хиперзвуковите ракети с ядрено джепане. На всичкото отгоре, Световната банка още 2022 г. класира Русия на пето място по БВП ППП, пред ФРГ и доста пред Микробритания и Франция. За суровини и енергетика не говорим. В момента руската армия е най-силната, с реален боен опит и модерно въоръжение, обновено над 90%. А ВПК бълва по 150 танка месечно, с възможност да ги увеличи до 300 при нужда. Натото тепърва ще се учи да воюва в сегашните условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 19
khao
преди 1 седмица
До: 0pk е тогава как фалираха СССР, като ви е било 1000 пъти по евтино, хахахахахаха! Коооолко си тъъъъп ,не е истинаааа! :D:D пак в рамсите на два коментара сам си срааааа в устнцата! хахахахахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 18
khao
преди 1 седмица
До: RoyBatty хахаха, е вие н късмет и руска рулетка ли разчитахте! Кво стана с големите обещания за 3 дена война, смешницииии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 6
0pk
преди 1 седмица
До: zelka007 каква БВП да гледам, като един снаряд да произведът в "развития свят" е 10 пъти по-скъпо бре. Освен че са се набълбучили с неизплатими кредити, дето също висят като воденичен камък на шията. Нещо за което руснаците харчат милион, "развитите" за същото харчат милиард. Хич не ми обяснявай за цифрите на БВП-то :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 седмица
Дано се събудят "дипломатите"! Света и друг път е бил на косъм от края си - проблема е че в "руската рулетка" рано или късно късмета се изчерпва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 26
khao
преди 1 седмица
До: zelka007 сега пък цифри да гледа.... той е минал да изплющи една опорка и да бега... няма да се обяснява я...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още