IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заповеди за арест на израелски служители накърняват шансовете за прекратяване на огъня в Газа

Китайският президент Си Дзинпин тръгва към Европа с послание, че Пекин предлага повече икономически възможности

11:30 | 30.04.24 г.

САЩ предупреждават, че действията на Международния наказателен съд срещу Израел ще накърнят шансовете за прекратяване на огъня.

САЩ и техните съюзници се опасяват, че Международният наказателен съд може да издаде заповеди за арест на израелски служители точно когато страната се приближава към споразумение за прекратяване на огъня с „Хамас“, което може да застраши сделката, твърдят запознати.

Източници казват, Израел ще се откаже от примирието, ако Международният наказателен съд издаде заповедите. Страните от Г-7 са започнали тихи дипломатически усилия, за да предадат това послание на базирания в Хага съд.

Международният наказателен съд обмисля заповеди за арест, насочени както към висши израелски служители, така и към ръководството на "Хамас" заради войната в Газа. New York Times съобщи по-рано, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху може да бъде сред обвиняемите.

Китайският президент Си Дзинпин се отправя към Европейския съюз за първи път от пет години насам с ясно послание: Пекин предлага много повече икономически възможности за блока, отколкото САЩ искат да признаят.

Китайският лидер ще започне петдневното си пътуване до Франция, Сърбия и Унгария на 5 май, съобщават от Министерството на външните работи в Пекин. Тези държави търсят инвестиции от Китай въпреки множеството проверки на ЕС за индустриалната политика на Пекин и предупрежденията на официални лица от Вашингтон за рисковете.

Президентът на Франция Еманюел Макрон има за цел да задълбочи личната си връзка със Си по време на двудневното посещение на китайския държавен глава в страната. Макрон апелира към китайския лидер да призове Владимир Путин да прекрати войната на Русия в Украйна, според запознати с плановете.

Макрон също така има за цел да привлече китайски разходи в сектора на батериите за електрически превозни средства във Франция.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още