IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари светнаха в зелено

Инвеститорите са с оптимистични очаквания за дебатите в Атина по новия пакет икономии

19:51 | 28.06.11 г.
Европейските пазари светнаха в зелено

Индексите на основните европейски пазари приключиха днешната сесия с повишения. Пазарните играчи залагат, че новите бюджетни съкращения на стойност 78 милиарда евро ще минат в парламента. Дебатите по икономиите се водят вече втори ден.

В Германия DAX приключи сесията с ръст от 0,88% до 7 170 пункта. Във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,78% до 5 767 пункта, а във Франция CAC 40 добави 1,46% до 3 852 пункта.

Сред малкото губещи позиции се оказаха акциите на Siemens. Компанията изгуби 1,9% от пазарната си капитализация, след като Джо Кеснер от финансовия отдел предупреди, че се очаква ръст в поръчките и приходите от продажби едва през третото тримесечие на годината.

Повишението на основния германски индекс беше подкрепено основно от дяловете на Commerzbank, които поскъпнаха с 4,6%. То последва съобщението на анонимни източници, цитирани от световните агенции, че утре представители на германските банки ще дискутират участието си във втория спасителен план за Гърция. Това се отрази позитивно и на френските банки – дяловете на Credit Agricole и Societe Generale също отбелязаха сериозни повишения на пазарите.

С ръстове приключи сесията в Европа и за спортните гиганти Adidas и Nike, чиито финансови резултати поднесоха приятна изненада на инвеститорите.

„Гърция остава основна грижа за пазарите. И въпреки днешната национална стачка, има оптимизъм, че пакетът икономии ще мине в парламента и новият спасителен план – на следващо ниво”, коментира Дейвид Джоунс от  IG Markets, цитиран от MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още