IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой: Испания нe вижда причина да прибягва до финансовата помощ на ЕС

Постигнахме споразумение с автономните области за свиване на бюджетния дефицит, а проверката на Евростат не ме притеснява, каза испанският премиер

15:55 | 21.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мариано Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Испанските власти не възнамеряват да прибягват до финансова помощ от Европейския съюз, за да преодолеят икономическата криза и да стабилизират банковия сектор, заяви премиерът на страната Мариано Рахой, цитиран от РИА Новости.

„Не виждам необходимост да прибягваме до финансова помощ от ЕС. След продължителни и напрегнати преговори успяхме да постигнем споразумение с автономните области за понижаване на бюджетния дефицит, което ни дава основание и увереност да смятаме, че сме на прав път“, каза Рахой.

Според премиера решението на ЕС да изпрати комисия на европейската статистическа агенция Евростат в Испания във връзка с решението на испанските власти да увеличат бюджетния дефицит за 2011 г. е „стандартна, рутинна практика в рамките на ЕС“ и не предизвиква тревога у него.

В събота говорител на Европейската комисия заяви, че през настоящата седмица за Испания ще замине комисия на Евростат, която на място ще провери дали има разлика в оценката за бюджетния дефицит на настоящото правителство на Рахой с тази на предходното.

Проверката ще бъде проведена, след като испанските власти обявиха, че смятат да преразгледат бюджетния дефицит за 2011 г. в посока на повишение до 8,9% спрямо досегашните 8,5% заради нововъзникнали обстоятелства.

В коментар на изявление на френския президент Франсоа Оланд, че на Испания ще се наложи да прибегне до европейските финансови фондове за рекапитализирането на испанските банки, Рахой изтъкна, че се придържа към друга гледна точка.

„Не знам защо Франсоа Оланд е направил подобно изявление. Може би той знае за положението в испанския банков сектор повече, отколкото правителството на страната?“, риторично попита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Гърция е много малка за да отнесе негативите натрупвани в цялата ЕЗ Комплекта Испания+Португалия отиват след Гърция. Мисля , че толкова ще е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Испанците за разлика от гърчолята стискат зъби се реформират здраво, дано те са един добър пример за всички останали, въпреки смазващата безработица от 24 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още