IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достигнат е нов пик в замърсяването с въглероден диоксид

В атмосферата има малко над 400 молекули въглероден диоксид на всеки милион частици във въздуха

11:45 | 11.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Достигнат е нов пик в замърсяването с въглероден диоксид

Малко над 400 молекули въглероден диоксид на всеки милион частици във въздуха, регистрира обсерваторията в Хавай, съобщи Reuters. Това е нов пик в замърсяването на атмосферата, отбелязват учените. 

Според предишните прогнози целта, към която трябваше да се стремят държавите по света беше под или най-много 350 молекули. По този начин щеше да бъде изпълнена глобалната цел за затопляне в рамките на 2 градуса по Целзий за това столетие. 

Регистрираният пик е крайъгълен камък, който бележи трайната тенденция към ръст на замърсяването с въглероден диоксид, коментират от американската Национална служба по океанология и атмосфера. Измереното ниво е най-високото от 1958 година насам, когато започва измерването на нивото на въглероден диоксид в атмосферата.

Учените обаче са склонни да приемат, че това е най-високото ниво за период от милиони години. 

През 1958 година, когато е започнало наблюдението, нивата на въглероден диоксид в атмосферата е било 317 молекули на милион.

Въглеродният диоксид, газът предизвикващ глобалното затопляне, остава в атмосферата в продължение на хиляди години, отбелязва Reuters. Той е резултат от ежедневните дейности на човечеството - като транспорт, производство и т.н. До началото на индустриалната революция нивата му са били около 290 молекули на милион.

От началото на ХХ век обаче нивата започват да се покачват интензивно, допълват учените.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Ще ни свалят гащите ... с тоз въглероден диоксид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още