IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amgen придоби производител на медикаменти против рак за 10 млрд. долара

Сделката е петата по големина в историята на биотехнологичния бранш

11:42 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Amgen придоби производител на медикаменти против рак за 10 млрд. долара

Amgen ще придобие Onyx Pharmaceuticals за повече от 10 млрд. долара, слагайки край на повече от двумесечното наддаване за компанията за производство на медикаменти против рак, пише CNBC.

Базираната в Таузънд Оукс Amgen обяви, че ще заплати 125 долара на акция за Onyx, или увеличение от 4,2% спрямо предложените 120 долара за акция през юни. Тогава от Onyx обявиха, че офертата значително подценява компанията и преговорите ще трябва да продължат.

Придобиването на Onyx представлява петата по стойност сделка в сферата на биотехнологиите за всички времена. Освен всичко по този начин Amgen се превръща в пълноправен производител на Kyprolis – най-новото и надеждно лекарство против множествен миелом (вид раково заболяване). Анализатори очакват годишните приходи от продажбите на лекарствения продукт да надхвърлят 2 млрд. долара в следващите няколко години.

От Amgen очакват също така солидни финансови приходи от лекарството против рак на черния дроб и бъбреците Nexavar, което Onyx разработва в сътрудничество с Bayer AG. Вниманието приковава и друг продукт, разработван съвместно с германската фармацевтична компания – Stivarga, който помага за предпазване от ракови образувания на дебелото черво.

Сделката е най-голямата за Amgen в последните 12 години. През 2001 г. щатската компанията придоби за 16 млрд. долара Immunex, като по този начин си осигури един от най-продаваните си и до днес продукти – лекарството против ревматоиден артрит Enbrel.

Придобиването се оказа и доста над най-голямата сделка, осъществена досега от настоящия главен изпълнителен директор Боб Брадуей, който зае поста през май 2012 г. В последната малко повече от година той успя да направи няколко много по-малки сделки, като личният му рекорд досега бе придобиването на Micromet за 1,16 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още